Губернаторът на Пловдив домакин на среща за подобряване работата на администрацията

Областният управител на Пловдив Здравко Димитров

Областният управител на Пловдив Здравко Димитров свиква този петък от 10 часа първата в страната работна среща за подобряване на работата на държавната и общинска администрация. Участие в нея ще вземат представители на всички общини и експерти от НАП - Пловдив начело с директора на териториалната данъчна дирекция Венелин Найденов.

Поводът за срещата е извършен анализ и оценка на степента на внедряване на КАО (комплексното административно обслужване) в общините на територията на Пловдивска област и установените незадоволителни резултати във връзка с предоставените от НАП услуги, чрез които би трябвало да се искат и издават по служебен път удостоверения за наличие или липса на задължения от възложителите по ЗОП. От 01 януари 2016 г. е в сила Закона за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителен процесуален кодекс, с който се регламентира възможността компетентният орган да изисква по служебен път удостоверение за наличие или липса на задължения от органите по приходите.

Тези разпоредби целят постигане на синхронизиране на данъчното законодателство, при което водеща роля има осигуряване по служебен път на нужната информация. Целта на срещата е общините да използват възможността за заявяване на услугата по служебен път и да прекратят изискването на удостоверения за наличие или липса на задължения от изпълнителите по ЗОП, както и в случаите, когато това е необходимо за предоставянето на административна услуга в администрацията. Удостоверенията могат да бъдат набавени по служебен път от органите на НАП. Услугата е достъпна за всички администрации с КЕП, през Портала на НАП за електронни услуги.

Новите електронни услуги целят значително облекчаване на обмена на информация между административните органи в страната и като очакван резултат по-бързо и качествено обслужване на граждани и фирми и са предназначени за всички администрации.

Областният управител заяви, че са необходими съвместни действия за постигане на по-добри резултати в повишаване административното обслужване на потребителите на услуги и спазване на новите разпоредби на Данъчно-осигурителен процесуален кодекс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони