Губернаторът на Пловдив Здравко Димитров: Един от уроците на Съединението е политиците и държавниците да са на висотата на своя народ

„Уважаеми жители на Област Пловдив,

Скъпи сънародници,

Днес със заслужена гордост отбелязваме една от най-значимите дати в българската история – Съединението на Княжество България с Източна Румелия. На 6 септември 1885 година се извършва исторически акт, който обединява България, а българският народ се изправя гордо пред света, осъзнал, че „Съединението прави силата". Един от уроците на Съединението е, че политиците и държавниците по онова време са били на висотата на своя народ. Неоспоримото им достойнство е било в това, че са пренебрегнали своите разногласия в името на важната национална цел – обединението  на Родината. Урок, който ни показва, че само общите усилия ще ни позволят да работим за успешното развитие и благоденствие на България.

Това, което е важно да знаем и днес е, че в повратни моменти, в които се решава съдбата на държавата е особено важно българите да се обединяват така, както тогава. И то не само в тържеството на триумфа, но и в дните, когато националната идея е застрашена – това е единението на българския народ. Вярвайки, че няма силна държава без отговорни хора и убеден в силата на единния глас, пожелавам на всички смелост в отстояването на българската идея. Този ден е най-пловдивският в нашата история, за това го отбелязваме като ден на Съединението и празник на град Пловдив. Честит празник на жителите на Област Пловдив и на всички българи, и нека се поучим от този урок на историята.

Да живее България!

 

С уважение,

ЗДРАВКО ДИМИТРОВ

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони