Губернаторът на Пловдив: Няма опасност за населението в Първомайско

Няма опасност за здравето на населението в Първомайско и повод за притеснение на хората във връзка с констатираните завишени нива на естествен уран в част от водоизточниците в общината, тъй като те своевременно са затворени и вода от тях не постъпва във водопроводната мрежа, съобщи областният управител на Пловдив Здравко Димитров.

Окончателните резултати от пробите във водоизточниците са били готви на 12 април, а ВиК е спряло водоподаването от тези кладенци още на следващия ден - 13 април. "Неуместно е да се говори за забавяне или укриване на информация", заяви директорът на ВиК Пловдив Спартак Николов.

От РЗИ-Пловдив съобщиха, че от 13 водоизточника в Първомай е констатирано завишение на нормите в 2, а в село Караджалово - при един, като завишението е 0.04 мг/л при допустима норма от 0.03 мг/л. Водата от всички кладенци се събира н един общ колектор, който водоснабдява населението. По първоначални данни от анализа на питейната вода няма данни за надвишаване на нормата от 0.03 мг/л на естествен уран. Очаква се до месец да излязат и окончателните резултати, защото в момента се провежда и паралелно ръчно изследване.

Според губернатора Здравко Димитров трябва да се работи в посока на стратегическо решаване на проблема с питейната вода в Пловдив и региона със стартиране на проекта за каскада "Въча". Така с чиста вода ще се захранва целият регион, а вторият етап ще стигне и до Хасковска област. "Така ще отпадне нуждата от сондажни кладенци и ще се изключи опасността от завишени нива на уран и тежки метали в питейната вода, защото качеството на водата в язовир "Въча" е много добро", категоричен е губернаторът на Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България