Губернаторът на Хавай се извини за фалшива тревога за балистична ракета

Фалишива тревога за нападение с балистична ракета предизвика паника на Хаваите. Губернаторът на щата се извини за инцидента и обяви, че започва мащабно разследване на случилото се, предаде БНТ.

Събота сутрин. Жителите на Хаваите получават съобщения на телефоните се. Те гласят, че към щата лети балистична ракета, че трябва незабавно да потърсят убежище, и че това не е учебна тревога. Същото послание звучи по телевизията и по радиостанциите. Настъпва хаос и паника.

Въпреки че имейл с опровержение, който гласи, че тревогата е фалшива е изпратен 18 минути по-късно, хората получават есемес едва след 38 минути. Оказва се, че служител е натиснал грешен бутон и това е причината за изпращането на тревожното съобщение. Губернаторът на Хаваите се извини за инцидента.

"Знам, че това което се случи днес е напълно неприемливо, много хора от общността ни са били сериозно засегнати. Дълбоко съжалявам за болката и объркването, което мнозина са изпитали. Аз също съм страшно ядосан и разочарован, че такова нещо се е случило. Правим всичко възможно, за да сме сигурни, че това няма да се повтори.", заяви губернаторът.

На Хаваите работи система за ранно оповестяване на нападение заради близостта на територията със Северна Корея. Заради зачестилите ракетни опити на Пхенян, които са потенциално опасни за американския щат, в края на миналата година за първи път от Студената война бяха тествани и сирените, които предупреждават за ядрено нападение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка