Губернатор дава субсидия на читалище от заплатата си

Снимка: областна управа – Разград

Гюнай Хюсмен покани състава от Осенец на празничен обяд

Годишна субсидия от по 1000 лв., осигурени от заплатата му като областен управител на Разград, ще дава в рамките на мандата си Гюнай Хюсмен. Този ангажимент пое губернаторът пред членовете на съставите на читалището в село Осенец.

Първата сума от 500 лв., която ще покрие полугодието на 2017 г., той ще преведе още този месец.

Финансовата подкрепа от областния управител на Разград е в отговор на нуждата от средства за читалищната дейност в селото.

Годишно читалището получавало от местната управа 7 900 лева, които стигали най-вече за заплата и осигуровки на секретаря на читалището. Оставали едва 80 лева месечно за всички други разходи, като: ток, вода, отопление, ремонт, средства за участия във фестивали.

Срещу подкрепата, която ще осигурява, Хюсмен помоли капанският състав от Осенец да изнася по два концерта годишно пред аудитория, която той избере.

Ръководството на Областна администрация в Разград апелира местните арендатори и по-заможни хора да съдействат по подобен начин за запазването на традициите на капанското село.

Самодейците пък изнесоха концерт за благодарност и почерпиха гостите от администрацията с баници, гюзлеми и други традиционни ястия.

На 15 юли пък те ще бъдат гости на губернатора, който ще им върне жеста с почерпката на празничен обяд.

Това е второ читалище, което получава подкрепа от Гюнай Хюсмен, откакто е встъпил в длъжността на областен управител. Първата си заплата той дари на самодейците в Островче.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България