Губим милиарди от лошо законодателство

Икономиката на България е загубила няколко милиарда лева от предлагането и приемането на компрометирани закони. В голямата си част загубите се дължат на пропуснати инвестиции, неспазване на договори и недостатъчна защита на частната собственост. Това става ясно от изследване на икономиста доц. Красен Станчев, което обхваща последните девет години. Той представи различни казуси на лошо управление на закона в страната.

"1,5 млрд. лв. са невъзвръщаемите разходи само по проекта АЕЦ „Белене“,  обяви пред журналисти Станчев, който е един от учредителите на Института за пазарна икономика. Той определи сумата от 2,9 млрд. лв., която до момента се калкулира като загуба, за неточна. Станчев добави и случая с деветгодишното забавяне на концесионния договор на "Дънди прешъс металс" за проучване и разработване на златните находища в Крумовград като показателен за загуби от над 900 млн. лева.

"Друг аналогичен случай е решението на Народното събрание от 2013 г. да въведе 20% такса върху оборота на дружествата, които произвеждат електроенергия от вятър. Невъзвръщаемите разходи от това решение възлизат на 300 млн. лв.“, коментира Станчев. Той добави, че заради промените в Закона за търговските вериги, приети през 2015 г., загубата е най-малко 250 млн. лв.

Според Станчев индикаторите на бизнес средата и правото на собственост в България не се подобряват в последните години, а рисковете пред инвеститорите се променят. По думите му в България през някои от годините чуждестранните инвестиции са по-малко от парите, които изпращат гастарбайтерите на роднините си тук.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика