Губим по сто косъма на ден

Швейцарски пелин спасява от трансплантация

Четиридесет процента от мъжете страдат от загуба на коса още на 35 години, а до навършване на 60 години – 65% от тях. Косопад се наблюдава при между 50% и 75% от жените до 65-годишна възраст. За това има различни причини – хормонални, стрес, възраст, инфекции и др. Косата на здравия човек има 110 000–150 000 косъма и расте на месец приблизително с 1 см, а на година – с 10 см. Ние губим около 100 косъма дневно. За проблем се счита, когато тази загуба е повече.

Косата има огромно значение за формирането на положителна представа за нас самите. За някои хубавата коса е по-важна дори от парите. В американско проучване 43,2% от хората признават, че биха искали по-скоро гъста коса, отколкото пълен портфейл.

Косата е издигната в култ още от древността. Египтяните описват заболявания на косата (папируса на Еберс) и дават рецепти за предотвратяване на побеляването и опадането й (папируса на Хърст). Египетските фрески пък показват как робите са грижат за косите на господарките си. Последните поставят на главите си специални конуси, за да предпазят косата си от вредното влияние на слънчевите лъчи, разказа доц. Жана Казанджиева, специалист-дерматолог в Александровска болница, на стилно събитие по повод 25-годишнината на швейцарска марка за грижа за косата, на което присъстваха 100 дерматолози и концерт изнесе певецът Любо Киров.

Косата може да бъде увредена от интензивно сресване, химическо третиране, топлинно увреждане, външна среда – вятър, влажност, UV-лъчи и др. Това е проблем не само на жените, но и на мъжете, коментира доц. Даниела Грозева, дерматолог с над 10-годишен опит. Косата се изтощава и от неподходяща козметика, особено такава със сулфати. Затова изборът на правилни продукти е много важен. Ако те съдържат витамин В5, алантоин, натурални екстракти от пшеничен зародиш и овес, и не съдържат формалдехид, оцветители или парфюм, ефектът им върху суха и изтощена коса е забележителен.

Пърхотът е хронично състояние, което зависи от няколко фактора - секреция от мастните жлези (увеличени в кърмаческа, юношенска и зряла възраст), индивидуална предразположеност и промени в микрофлората, коментира проф. Димитър Господинов, ръководител катедра „Дерматология“ в Медицинския университет в Плевен. Шампоан, съдържащ екстракт от корени на коприва, пантенол и алантоин, дългосрочно премахва пърхота.

Доц. Жана Казанджиева представи серия против косопад, състояща се от шампоан и серум. И двата продукта съдържат иновативна съставка, която активира стволовите клетки и способства израстването на нова коса. Съставката е обогатена с пелин от швейцарските алпи.  Шампоанът съдържа две патентовани молекули с екстракт от лиственица и листа от зелен чай. Независими клинични изследвания доказват, че след 3-месечна употреба на серума порастват до 28 000 нови косъма. Съставката увеличава растежа на коса с 214%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл