Губим 748 млн. лв. от стоки менте

Проучване на Европейския съюз за интелектуална собственост

България губи над 748 млн. лева  годишно от фалшифициране на продукти. Това показват проучвания, проведени от Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO) между март 2015 и септември 2016 г.

Анализирани са девет сектора: козметични продукти и продукти за лична хигиена, облекло, обувки и аксесоари, спортни стоки, играчки и игри, бижута и часовници, ръчни чанти, музикални записи, спиртни напитки и вино и фармацевтични продукти.

Най-тежко са засегнати производството на вино и спиртни напитки и лекарства

За страната ни преките загуби в разглежданите сектори са повече от 624 млн. лв., което се равнява на 16,8% от продажбите в тях. На пазара на труда тези цифри се изразяват в 23 400 изгубени работни места, от които 20 100 работни места са пряко в деветте  сектора.

България е сред най-тежко засегнатите държави, като показателят за страната ни надхвърля повече от два пъти средния за ЕС и се нарежда на четвърто място по брой изгубени работни места. Най-сериозни са щетите за сектора производство на лекарства, като изгубените продажби в него възлизат на 17,6% от законните, стойност, която надхвърля четирикратно средната за ЕС.

По отношение на пазара на труда най-тежко е засегнат секторът на производството на вино и спиртни напитки у нас. Тук България се нарежда на трето място в ЕС с повече от 10% изгубени работни места.

Фалшифицирането и пиратството струват на ЕС 163 млрд. лева годишно. Общо за деветте сектора реализират загуби в размер на повече от 94 млрд. лв., или 7,4% от всички продажби. Наред с това всяка година се реализират допълнителни загуби в размер на 69 млрд. лв. за цялата икономика на ЕС в резултат на непреките последици, тъй като производителите купуват по-малко стоки и услуги от доставчиците, което причинява верижни последици в други области.

Тези нереализирани продажби се изразяват в почти 500 000 неразкрити работни места.

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес