Гугъл снима отново 47 града в България

Започват от днес и ще продължат 2 месеца

Стартират от столицата

Kолите на “Гугъл Стрийт Вю” тръгват отново по българските пътища от днес с цел да актуализират локалните данни в Google Maps. Фокус на автомобилите на “Стрийт Вю” тази година ще бъде получаване на актуална информация за свързването на пътища между градовете.

04-1“Вероятно ще снимат 5 автомобила”, обясниха от обслужващата “Гугъл” пиар агенция пред “Труд”. Очаква се обиколката на колите да продължи около два месеца. Точното времетраене на снимките не може да се каже със сигурност обаче, тъй като движението на автомобилите е зависимо от метеорологичните условия.

Колите на “Гугъл” ще преминат през общо 47 български града, като обиколката ще започне от София.

Следващите градове, които ще бъдат заснети са Благоевград, Гоце Делчев, Дупница, Сандански, Петрич и Кюстендил. След това автомобилите ще продължат към Пазарджик, Панагюрище, Велинград, Пловдив, Хисаря, Асеновград, Смолян, Хасково, Харманли, Свиленград, Любимец, Златоград, Кърджали, Стара Загора, Казанлък, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Тервел, Русе, Свищов.

Колите на “Гугъл” ще заснемат и Плевен, Ловеч, Луковит, Велико Търново, Габрово, Елена, Севлиево, Враца, Монтана, Мездра, Видин, Козлодуй и Лом. Предвидени са снимки и в Шумен, Търговище, Разград и Котел.

Почти няма населено място в България, което да не е заснето от камерите на “Гугъл”, като функцията “Стрийт Вю” е налична у нас от 2013 г. насам и се актуализира непрекъснато.

В същото време компанията защитава неприкосновеността на личния живот като преди всяко публикуване на събраните изображения се извършва обработката със специална технология, която замъглява лицата на хората и регистрационните номера на автомобилите.

За да защити поверителността “Стрийт Вю” разполага и с допълнителна функция за премахване на изображения - потребителите могат да използват бутона “Подаване на сигнал за проблем” в долния десен ъгъл на всяко изображение.

До момента функцията “Стрийт Вю” е достъпна в над 85 страни по света, както и в части от Арктика и Антарктида. Тя позволява потребителите да гледат 360° графични изображения на различни улици и елементи на културното и национално наследство.

04-01За достигането и заснемането на стотиците обекти “Гугъл” използва различни превозни средства. Най-популярни са автомобилите, които от първоначалното си стартиране в САЩ през 2007 г. са претърпели и най-съществено развитие.

Освен колите, за кадрите в “Гугъл Стрийт Вю” се използва и снимачна раница, която е снабдена със система от камери в горната си част. Преносимостта й позволява събиране на изображения при преминаване през тесни пространства или места, достъпни само пеша. Специално разработена количката за “Стрийт Вю” пък прави възможни снимките в зали на музеи, в Белия дом и на стадиони. За кадри по планинските склонове екипът на “Гугъл” използва снегомобил, а сред най-любопитните превозни средства за камерите на компанията е триколката. Тя позволява снимки по тесните европейски улички.

Процесът по изграждане на снимките е сложен и преминава през няколко етапа – събиране и подравняване на изображенията, превръщането им в 360-градусови чрез специални алгоритми и най-накрая показване на точното изображение или създаването на триизмерни модели.

 

У нас

20 забележителности са заснети на 3D

Сред тях са Народният театър в София и Античният театър в Пловдив

04-2-1Галерия от триизмерни, 360-градусови изображения на природни забележителности и паметници на наследството се помещава на сайта на „Гугъл Стрийт Вю“.

Изображенията са буквално от целия свят, а България присъства с общо 20 обекта. Към всеки от тях има кратко описание, представящо уникалността им. Сред заснетите обекти са музеи, църкви, театри, национални паркове и върхове.

Първото място в подредбата на „Стрийт Вю“ е Народният театър „Иван Вазов“. Това е „най-старият и най-авторитетният театър в страната и една от най-важните забележителности в София“, гласи описанието от екипа на „Гугъл“. Друг софийски туристически обект, поместен в галерията е ротондата Свети Георги. Античният театър в Пловдив също е намерил своето място сред местата, привличащи туристи от цял свят.

Сред природните забележителности, заснети от камерите на „Гугъл“ са връх Мусала и Седемте рилски езера, Националните паркове „Централен балкан“, „Врачански балкан“, „Пирин“, както и тайнственият свещен град Перперикон и Белоградчишките скали.

 

В “Люлин”

Катаджия спря кола на компанията

04-1-2По време на обиколките си по пътищата, екипите на “Гугъл” се натъкват на куп забавни случки. Една от тях беше при предишната обиколка у нас. Тогава катаджия спря с палка една от колите на компанията, която прави снимките.

Проверката се състояла в столичния квартал “Люлин”, на улица “Стефана Клинчарова”. Любопитно е, че при превключване на кадъра след полицая, той вече е изчезнал от улицата.

Снимката на униформения служител беше публикувана в страницата Slavorum във фейсбук и за отрицателно време доби изключителна популярност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България