Гуендолин Кристи: Високият ръст не ми пречи

191 сантиметра качество и класа

„Игра на тронове“ промени кариерата ми. Помня, че в последния ден от снимките бях една емоционална развалина

Лейди Бриен ми е страшно скъп образ. Този персонаж изисква от една актриса да „съблече“ суетата си, за да се превъплъти пълно и плътно в него

Всеки от нас се молеше неговия герой да оживее и да има работа и през следващия сезон

Гуендолин Кристи е едновременно елегантна и внушителна актриса, която се превърна в поп-културна сензация с ролите си в „Игра на тронове“ и новите епизоди от „Междузвездни войни“. Тя е висока 191 сантиметра и се извисява над повечето си мъже колеги, но нейната красота по никакъв начин не страда от това. Тя е извънредно ерудирана британка, която разполага с неочаквано богат речник за филмова звезда и обича да разглежда нещата в дълбочина. Ролята на лейди Бриен от Тарт в „Игра на тронове“ я превърна в една от безспорните любимки на публиката. Разговорът с нея е осъществен от журналиста на „Труд“ в Лондон по покана на HBO България. Премиерата на финалния сезон на „Игра на тронове“ е на 15 април – от сутринта в HBO GO и от 21:00 часа по HBO. Всички предни сезони могат да се гледат в HBO GO.

[modula id="3090569"]

- Гуендолин, Вашата героиня от „Игра на тронове“ Бриен от Тарт се превърна в един от любимите персонажи на милиони фенове на сериала. Какво я отличава като женски образ в света на телевизията?

- Една от най-важните причини, поради която толкова много желаех да изиграя тази роля беше именно нетрадиционната природа на персонажа. Бриен предизвиква половите норми и роли, кара ни да се замислим за концепции като женствено и мъжествено. Моята героиня е много различна от традиционните женски образи в телевизията. Друг ключов момент беше предизвикателството, което отправих към самата себе си. Образът на Бриен от Тарт изисква една актриса да „съблече“ суетата си, за да се превъплъти пълно и плътно в него.

- Какво си казахте в началото на снимките на сериала?

- По това време изобщо не се замислях дали цялото това толкова амбициозно нещо ще успее. За мен беше важно да се възползвам от възможността да изследвам такъв тип женски персонаж. Малко неща са по-полезни и интересни за една актриса от изследване на неизвестното и непознатото. А Бриен е точно такъв образ, не знаеш накъде ще те отведе. Още в училището по драматични изкуства ме научиха, че ако твоята работа резонира дори и само с един човек, то ти може да чувстваш професионално удовлетворение. Достатъчно е дори един човек да може да си промени мнението за нещо или да започне да си задава въпроси, за да се поздравим с добре свършена работа като артисти. От една страна тази роля за мен беше дори нещо като сексуално-политически интрумент за разширяване на разговора за това как се гледа на жените в развлекателната индустрия и обществото като цяло.

- С какви чувства се разделяте с Бриен и посрещате края на „Игра на тронове“?

- Помня, че в последния ден от снимките бях една емоционална развалина. Първоначално си представях, че когато този ден дойде аз ще бъда напълно спокойна и ще се държа нормално. Наистина си го мислех. Вечерта преди деня на последните снимки се опитах да приема нещата, да рационализирам процеса, обяснявах на себе си, че това е само работа, сега тя приключва и след тази работа ще дойде нова. Но в самия ден нещата не изглеждаха така. Чувствах, че почти треперя.

- Защо според Вас се случи така?

- Истината е, че с течение на времето аз страшно се привързах към Бриен от Тарт. Заобичах този образ като едно проявление на артистичната смелост да се напише и изиграе силен и интригуваш персонаж извън рамките на общоприетото и очакваното. Бриен говореше на мен, но щеше да говори и на моето по-младо аз. Аз също бях извън рамките на общоприетото и очакваното. Високият ръст не ми пречи, но аз съм наясно как някои хора гледат на 191-сантиметрова жена, която се извисява над тях. Бриен носи надеждата, че случайността на биологичня зар, който определя как се оформяш в утробата на майка си няма да ме ограничи, че изборите, които правя ще ме формират като независима и свободна личност. Също така трябва да отбележа, че Бриен е истински героичен образ. Неочаквано героичен, но определено героичен. Тя има толкова много лица и роли – тя е воин, рицар, бодигард и жена. Но преди всичко тя е героиня. Изцяло извън стереотипа, но е героиня. И истински човек. Тя се проваля, но става и се пробва. После се проваля пак. И се пробва пак. Поставя себе си в услуга на нещо по-голямо от нея. Ще ми се да бях срещала повече такива образи, когато израствах.

- Кое превърна „Игра на тронове“ в такова глобално поп-културно събитие и телевизионно явление?

- Толкова много елементи и трудът на толкова много върховни професионалисти. Но смелостта на авторите да решават съдбата на важни персонажи по безкомпромисен начин също изигра основна роля за иконичността на поредицата. Ничий живот не е гарантиран в „Игра на тронове“. И ние като актьори постоянно треперихме. Молех се Бриен да оцелява за още един сезон. Нямаше я илюзията, че щом си подписал за сериала и дори играеш популярен и обичан персонаж ще имаш работа за години наред. Нямаше такова нещо. Всеки един от нас можеше да умре във всеки един момент. В този смисъл се бях подготвила, че краят ще дойде. Но каквото и да стане аз винаги ще имам този опит, който изигра толкова важна роля в живота ми като цяло. Но несъмнено е болезнено да се разделя със сериала и с Бриен. Ала най-важното и полезно нещо е опитът, който придобих. Всеки актьор иска да бъде част от успешо нещо – филм, сериал, пиеса... Всички работи за успеха.

- Има ли шанс за романса между Бриен и Джейми Ланистър?

- Невероятно интригуваща е динамиката между двата образа. Те се мразят, искат да се унищожат, но съдбите им са свързани, те буквално са оковани един за друг и тръгват на едно трансформиращо пътешествие в гората. Това е подход още от Шекспир – образите отиват в гората и излизат оттам променени. Те виждат достойни за уважение черти един в друг. Те са свързани. Но що се отнася до романс – лично аз бих искала да видя Бриен с Денерис.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта