Гъбата на Нострадамус води в ареста

Цената на „Вълчи зъб” на черно е по левче за гъбка.

Наркомани и гадатели получават видения и изпадат в транс от „Вълчи зъб”

Пристрастените запазват дрогата в мед

Берачи на халюциногенни гъби са задържани в района на Хайдушки поляни над смолянското село Момчиловци. 30-годишна жена от Варна и неин връстник от Пловдив били спипани, докато берат „Вълчи зъб”, известна още като „Гъбата на Нострадамус”. Те са в полицейския арест за 24 часа, а набраните количества от растението, съдържащо наркотични вещества, са иззети като веществено доказателство.

В местността Хайдушки поляни се намира естествено находище на халюциногенната гъба, което всяка есен привлича пристрастени от цялата страна. Обичайно реколтата от „Вълчия зъб” се появява през октомври и ноември, обясниха от полицията. Второто й име - „Гъбата на Нострадамус” идва от това, че се използва освен от наркомани, и от гадатели, които с нея изпадат в транс и получават видения.

Малката гъба съдържа наркотичното вещество псилоцибин, който е посочен в забранителния списък на дрогите. Няма двойник, но тя самата се води за отровна заради халюциногенните є свойства. Продава се незаконно по 1 лв. за гъбка, а за „качествено надрусване” трябват около 25. Обикновено се суши и стрива на плах, но така част от качествата є се губят. Затова наркоманите я съхраняват в буркани с мед, за да запазят свойствата є до следваща реколта през есента. Освен това медът убива горчивият вкус на гъбата.

Друго място, където расте „Вълчи зъб” се намира в Рила над село Говедарци, а през лятото - и на Мальовица. В САЩ, Франция и Великобритания те са забранени отдавна, дори и Холандия стори това през 2008 г.

 

Шефът на полицията в Смолян старши комисар Николай Димов:

Всичко зависи от концентрацията на наркотика

„Тази гъба съдържа активното вещество псилоцибин и това вещество е включено в лекарствения списък на наркотиците. Ние изпращаме гъбите за химическа експертиза и в зависимост от концентрацията на наркотичното вещество, лицата носят или не носят наказателна отговорност. Има определена концентрация, над която се приема за опасно. Прокуратурата по-нататък ще решава съдбата на задържаните”, каза за „Труд” директорът на Областната дирекция на МВР Смолян старши комисар Николай Димов.

 

Д-р Юлия Николова от Инициатива „Наркотиците убиват”:

Използвани са в древността от шаманите

„Въздействието на тези гъби е като на всеки друг наркотик.

Разликата е, че при тях виденията при халюцинации са по-ясни, оттам и идва и общото им название халюциногенни”, обясни пред „Труд” д-р Юлия Николова, която от години участва в инициативата „Наркотиците убиват”, при която заедно с представители от наркоотдела на Агенция „Митници” на летище „София” изнасят беседи по училищата в страната.

„Още преди хиляди години този вид гъби се е използвал от шаманите на племената. В голям блок от забранителния списък са включени веществата, които се съдържат в тях. Влияят и нанасят поражения на човешката психика, затова и правоохранителните органи вземат съответните мерки срещу притежателите и разпространителите на този вид наркотик”, добави д-р Николова.

 

 

Гл. ас. д-р Теодор Неделин:

„Вълчи зъб” не е халюциногенна гъба

„Вълчи зъб” по-принцип е отровна, а не халюциногенна гъба и е над 100 вида”, обясни вчера пред „Труд” д-р Теодор Неделин, главен асистент в Лесотехническия университет. „Полицията и прокуратурата имат право да повдигат обвинение само при наличието на забранените вещества от групата псилоцин и псилоцибин. А последните се съдържат, според изследването, с което разполагам, само в четири рода гъби, като “Вълчи зъб” не е сред тях”, добави д-р Неделин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България