Гъбично заболяване поразява боровите дървета в Родопите край Цигов чарк и Велинград

Опасно гъбично заболяване продължава да унищожава боровите гори в Родопите на територията на Пазарджишка област, алармираха летуващи и собственици на вили в планинските части на региона. Засегнати са основно единични и групови насаждения от бял и черен бор, които се срещат предимно над 800 метра надморска височина.

Цели пасажи от гората над курорта Цигов чарк край язовир „Батак”, Равногор, Атолука, Юндола, язовирите „Широка поляна” и „Доспат”, курортни зони и селища на територията на общините Батак, Велинград, Ракитово и Сърница са засегнати от микроорганизмите. Единственото спасение е санитарна сеч, за да не се разпространи на здравите дървета, тъй като опасната гъба не може да бъде унищожена с абсолютно никакви от познатите у нас химически препарати, съобщиха лесовъдите.

Съхненето на иглолистни култури със средна възраст 40-50 години, създадени в райони с надморска височина до 700-800 метра, е обхванало над 2000 дка държавни, общински и частни гори и има ясно изразен патологичен характер, като интензивността на процеса е различна. Става въпрос за така наречената „Сфаеропсис сапинеа”, която е изолирана у нас за първи път преди 25 години в Родопите от специалисти на БАН. За съжаление тя няма естествени врагове, които да спомогнат за унищожаването й, признават експертите. Според тях признаци за загиване на боровите дървета в Родопите се наблюдават от няколко години, но специално тази година, има съчетаване на различни фактори, благоприятстващи развитието на гъбата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България