Гърция в готовност за очакван тропически ураган

След бурята „Ксенофон“, която нахлу в Гърция със силни ветрове, валежи и ниски температури, днес времето се очаква да се влоши още повече с появата на циклона „Зорба“.

Държавният апарат, болници и здравни заведения са в пълна готовност с оглед на очаквания циклон в следващите часове.

Според Националната метеорологична служба в петък ще бъдат засегнати осезаемо Южното Йонийско море, Пелопонес и Крит и постепенно циклонът ще стигне до Цикладите и по обяд в района Атика и Евбея.

Според директора на Националния метеорологичен център Тодорис Колидас сигурна прогноза съществува само за следващите 48 часа, когато явленията ще нахлуят с ветрове от 9-10 бала интензивност, дъждове и бури, главно в южен Пелопонес, остров Крит и западните Циклади. В събота ще засегне Южна и Източна Атика. Валежите в цяла Гърция ще са значителни – според някои прогнози между 200 и 400 литра на квадратен метър в рамките на 48 часа.

Много от фериботните линии между континентална Гърция и островите временно са спрени. Забранено е корабите да напускат пристанищата на Пирея, Рафина и Лаврио.

С оглед на опасните метеорологични явления има издадени специални бюлетини от гражданска защита.

Всички основни и средни училища в региона Атика ще останат затворени днес.

По гръцките острови има все още много българи. Желателно е при нужда сънародниците ни да се свържат с Посолството на Република България в Атина на телефон: +30 693 70 96 220. Българските граждани, пребиваващи или пътуващи за посочените райони следва да бъдат внимателни и да изпълняват инструкциите и препоръките на местните власти.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция „Ситуационен център“: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: [email protected].

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа