Гърция издаде законодателен акт за преодоляване на коронавируса

Гръцкото правителство издаде законодателен акт с мерки за предотвратяване на коронавирус, съобщи говорителят на правителството Стелиос Пецас.

Място за притеснение в Гърция няма, но правителството счете за необходимо да приеме превантивни мерки за предотвратяване на разпространението на болестта. „Страната се подготвя за най-лошия сценарий, но това не означава, че всички заложени мерки ще бъдат активирани. Трябва ни спокойствие, а не паника“, заяви той.

В тази връзка Министерството на здравеопазването е в готовност и вече е предприело редица мерки. Определени са 13 болници, здравни центрове и специалисти, които са в готовност.

Според професорът по патология-инфекциозни заболявания и говорител на Министерството на здравеопазването Сотирис Циодрас, коронавирусът все още е леко заболяване.

"Междуведомствената комисия, както и Комисията от експертите по инфекциозни болести, решиха, че е необходима повишена обществена осведоменост. След вчерашната среща с министър-председателя приемаме Акт със законодателно съдържание, за да предприемем мерки за предотвратяване и ограничаване на разпространението на коронавирус “, каза Стелиос Пецас.

Пет са основните акценти в законодателният акт, като:

- Налагане на превантивен контрол върху входните и изходни точки през страната по въздушна, морска, железопътна или пътна връзка със страни с високо разпространение на болестта.

- Временно ограничение, изцяло или отчасти, на въздушните, морските, железопътните или пътните връзки към страни с високо разпространение на болестта.

- Временното спиране на училища и всякакви учебни заведения, места за поклонение /църкви, манастири/, театри, кина, места за спорт и изкуства, обществени услуги и обществени места, където се събират много хора.

- Ограничаване на движението на превозни средства и други.

"Премиерът даде ясни указания за изпълнението на този проект, аспекти на който ще бъдат разработени в зависимост от развитието на коронавирус на европейско и световно ниво. Оставаме спокойни, прилагаме мерките, за които сме решили, и сме нащрек да направим всичко необходимо, за да защитим общественото здраве“, каза Стелиос Пецас.

Попитан за възможните последици от епидемията в гръцката икономика, Стелиос Пецас отбеляза, че в момента последствията са леки. "Ще го прегледаме в съответствие с международните развития", каза той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа