Гърция и Турция изтеглиха корабите си от спорните острови в Егейско море

Напрежението между Гърция и Турция след инцидента край спорните острови Имия (Кардак) в източната част на Егейско море постепенно стихва, след като двете страни изтеглиха корабите си от района.

До деескалацията се стигна, след като Атина изтъкна действията на Турция в Егейско море като заплаха не само за гръцките, но и за европейските граници, пише Ekathimerini.

Според източници на изданието, Атина ще се стреми да активира клаузата за взаимна отбрана на ЕС, която призовава за солидарност между държавите-членки при справянето с външни заплахи.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви в сряда, че е „строго против поведението на Турция".

„Турция отвори много фронтове едновременно и това допринесе за нервност и тенденция да увеличава провокациите си", подчертаха от гръцкия кабинет, добавяйки, че „всяко движение на Турция ще получи отговор не само от гръцката страна, но също от ЕС и международни организации".

Междувременно министърът на отбраната Панос Каменнос заяви пред колегите си от НАТО в Брюксел, че няма съмнение, че Турция умишлено подклажда напрежението в региона. Каменос представи аудиовизуален материал, за да подкрепи твърденията си.

Малко по-късно министър-председателят на Турция направи изявление, от което стана ясно, че Анкара ще положи усилия за отслабване на напрежението. Бинали Йълдъръм подчерта, че Егейско море трябва да бъде море на приятелство, като се въздържа от повтаряне на твърдението на турското външно министерство от вторник, съгласно което островната група Имия/Кардак принадлежи на Турция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа