Гърция посреща августовското пълнолуние с концерти и отворени музеи

132 музея и археологически обекта в Гърция ще посрещнат най-известното през годината августовско пълнолуние, а в 37 от тях ще се организират различни културни прояви, съобщиха от министерството на културата на южната ни съседка. Традицията датира от 2002 година.

Музикални концерти, театрални представления, видео прожекции и наблюдение на звездите са част от събитията, които ще съпътстват пълнолунието на 26 август. Проявите ще протекат от 24 до 27 август. Входът е безплатен.

Събития ще има в цялата страна. От Тракия до Крит и от Йонийските острови до Додеканезите стотици музеи и археологически обекти ще останат отворени и ще приютят различни прояви.

В Музея на Акропола, неделя, 26 август, от 21.00 ч. зрителите ще се насладят на богата програма на филхармоничния оркестър с музика от велики гръцки композитори. Музеят ще бъде отворен от 08.00 ч. до полунощ и входът в изложбените площи на музея ще бъде свободен от 20 ч. В същото време ресторантът на втория етаж, както и кафенето в приземния етаж ще работят.

На остров Хиос в Археологически обект Емпорио Хиос ще има концерт с Мелина Кана. Византийският музей на Хиос, Дворецът на Юстиниан и сградата "Мрачен затвор" в замъка на Хиос ще бъдат отворени и осветени от 21.00 до 01.00 ч. В археологически обект Архонтико Псарон ще има Музикална нощ с музикална група.

Археологическия обект Иреон на остров Самос (античния храм на богинята Хера) ще остане отворен за посетители от 20:00 до 24:00 ч.

Археологическия музей Свети Кирикос на остров Икария ще остане отворен за обществеността от 20:00 до 24:00 ч.

Августовското пълнолуние ще посрещне и археологически обект Зона в община Александруполис и Светилището на Великите богове в Самотраки, което ще се отвори за обществеността вечерта на 26 август.

И двете места ще бъдат отворени за обществеността от 20:00 ч. до полунощ.

Пълнолунието през 2017 г. привлече повече от 75 000 посетители, които наводниха археологически обекти, паметници и музеи в цялата страна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа