Гърция припомни на Меркел за репарациите

Поемаме отговорността за нацистките престъпления, увери канцлерката

Берлин подкрепя новия период на развитие на Атина

Гърция се възползва от посещението на канцлерката Ангела Меркел в Атина, за да повдигне отново въпроса за репарациите за престъпленията, извършени по време на нацистката окупация на страната (1941-1944 г.).

След срещата си с Меркел президентът на Гърция Прокопис Павлопулос подчерта, че гръцките претенции към Германия за окупационния заем и за репарации за престъпленията на нацисткия режим са “юридически активни”, и заяви, че “трябва да решим съответния въпрос в компетентния съдебен форум и на базата на общата ни международна и европейска правна култура”.

Меркел от своя страна заяви, че Германия “поема изцяло отговорността за престъпленията”, извършени от нацистите в Гърция и подчерта, че “за нас е въпрос на чест да направим всичко възможно да имаме добри отношения с Гърция”.

Павлопулос припомни и високата цена, която страната му е платила, за да остане в еврозоната, дори и за грешки, които не могат да бъдат приписани на нея. А канцлерката увери, че след излизането от спасителните програми Атина навлиза в нов период на развитие, в който ще бъде подкрепена от Германия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа