Гърция продава древни паметници от Минойската цивилизация

Лют скандал се завихри между Министерството на културата в Гърция и Асоциацията на гръцките археолози след изтекла информация, че над 10 119 археолотически обекти са прехвърлени в гаранционния фонд на агенцията по приватизация, срещу който страната получава кредитиране от Европа. За прехвърлянето данъчните служби са се информирали от пресата и са проверили в "Държавен вестник", за да се уверят, че трансферът действително е станал.

Сред прехвърлените обекти са редица от паметниците в град Ханя на остров Крит от окопа на венецианското укрепление на града, изкопа на византийската стена, сгради, които съдържат важни минойски архитектурни находки, крепостта Фирка и части от венецианския кей. Включени са също: новият Археологически музей на района, Националният музей Елефтериос Венизелос и Историческият архив на Крит. Постъпило е оплакване и за Античния театър в Лариса.

В оплакването подадено от гръцките археолози е описано конституционното отклонение, тъй като паметници на култура и археологически обекти имат специален юридически статут и не могат да се приватизират.

"Този ход е безпрецедентен в историята на управлението на гръцкото културно наследство, което не може да бъде търгувано", категорични са археолозите и предупреждават, че това ще предизвика силни реакции както в страната, така и в чужбина. "Археологическите обекти и музеи на страната ни не принадлежат нито на г-н Ципрас, нито на г-н Цакалотос. Правителството трябва да информира гражданите пряко и официално какви археологически обекти и друго недвижимо имущество в цяла Гърция се крият зад 10,119 кода, които са били прехвърлени във фонда", категорични са археолозите.

От своя страна гръцкото министерство на културата отхвърли обвиненията, че готви приватизация на археологически обекти, а от финансовото министерство излязоха със специално съобщение, в което признават, че са допуснати грешки, които ще бъдат коригирани. От изявлението в крайна сметка не става ясно кой компетентен орган ще направи този контрол и кой ще защити собствеността на гръцкото наследство.

Според информация на в. "Труд" прехвърлянето на археологическите обекти е факт и в момента се търси законова процедура за разделяне на държавните гаранционни имоти, които могат и които не могат да бъдат приватизирани.

Зам.-председателят на опозиционната „Нова демокрация“ Андонис Георгиадис внесе предложение в парламента, като поиска от министерството на културата да предостави документа, в който се твърди, че не съдържа археологически обекти, предназначени за трансфер в приватизационния фонд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа