Гърция се готви да наложи "ембарго" на свинското от България

Към забрана на внос на свинско месо от България се готви да премине Гърция, вследствие огнищата на африканска чума по свинете у нас. В същото време мерките за защита и наблюдение на свинефермите в пограничните района на Източна Македония и Тракия се засилват.

От Министерството на развитието на селските райони в Гърция все още няма официално съобщение за забрана, а политическото ръководство наблюдава проблема по гръцко-българските и гръцко-турските граници като засилват мерки за защита и надзор на свиневъдните ферми.

Предстоящото "ембарго" върху вноса на свинско месо от България се очаква като предпазен ход, а Ройтерс цитира българския министър на земеделието Десислава Танева, според която на границата ще бъдат проверявани пътниците за всякакви забранени месни продукти, коментират гръцки медии.

Съгласно решение на браншовите организации в България, ще бъдат създадени двадесет километрови карантинни зони около всички свиневъдни ферми. Три области (Плевен, Разград и Русе) са обявили извънредно положение след избухването на африканска чума по свинете. Предполага се, че огнищата са над 20, а според анализатори, на България може да се наложи да убие до 500 000 прасета, за да ограничи разпространението на болестта. Африканската чума по свинете е силно заразна болест, която засяга свинете и дивите свине, но не се предава на хората.

България е осмата държава в Европейския съюз, регистрирала огнища на заразата, откакто вирусът се разпространи от Армения и Грузия през 2007 г.

Вирусът на АЧС до момента не се е появявал в Гърция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България