Гърция строи първата джамия в Атина от 1829 година

Гръцкият премиер Алексис Ципрас разреши строителството на първата джамия в столицата Атина след Освобождението от Османско робство през 1829 година, съобщава БГНЕС.

Според различни преценки в момента в града има около стотина неофициални джамии, които се помещават в мазета, гаражи и други постройки. Въпреки това обаче до момента близо 200 години след премахването на турското робство, никой не е разрешавал строеж на мюсюлмански храм.

Една от последните джамии бе превърната първо в затвор, а сега е действащ Музей на народното изкуство. Близо 40 години различни правителства се опитват неуспешно да позволят издигането на мюсюлмански храм. Досега Атина бе единствената столица в Европейския съюз, в която нямаше джамия. Този месец кабинетът на Ципрас взе решение за рязкото ускоряване на изпълнението на плана за строителството на джамия, който е взет преди около 10 години.

Властите отпуснаха и 950 000 евро държавни средства за тази цел. Джамията ще бъде построена върху терен, който е собственост на гръцките военноморски сили. Според министъра по религиозните въпроси Никос Филис, по този начин "ще се предотврати радикализацията на младите мюсюлмани".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа