Гърция чества денят ОХИ, безплатен вход до музеите днес

 

Днес достъпът до всички музеи и археологически обекти в Гърция ще бъде свободен, поради националния празник 28 октомври.

През зимния период от 1 ноември до 31 март 2019 г. входът към всички археологически обекти, паметници и музеи ще бъде на намалена цена за всички посетители, а първата неделя на всеки месец ден на свободно влизане.

С военен парад в Солун и с ученическа манифестация в Атина гърците ще отбележат националния празник "Денят Охи". Гърция е единствената страна в Европа, която чества като национален празник не края на една война, а нейното начало - с гръцкото "Охи" страната се включва във Втората Световна война. Плакати из цялата страна напомнят за 28 октомври 1940 година, когато Гърция отговаря с "Не" на ултиматума на Мусолини за свободно преминаване на италианските войски през страната.

Във връзка с националния празник припомняме, че Гърция забрани окачване на знамена по домовете. По-конкретно, със Закон 851/1978, № 2, параграф 2а, се позволява Националното знаме да се ползва при конкретни случаи като: По време на национален или обществен траур от частни лица, магазини, офиси, предприятия и други места на работа, с решение на министъра на вътрешните работи. Член 3 е упоменета за забрана, гръцкото знаме да се окачва в обществени или непублични сгради по време на официални празници и официални церемонии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа