Гьобекли тепе и Зеугма – древният чар на Турция

Югоизточната й част е все още непозната за туристите, но е истинска ориенталска приказка

В Газиантеп е най-хубавата баклава и най-вкусният шамфъстък

Ако сте любители на приключенията на Индиана Джоунс, но в същото време сте влюбени в приказките на Шехерезада, Югоизточна Турция е вашата туристическа дестинация. Това място, почти непознато за българите, ще очарова всеки един, рискувал да тръгне към непознатото. Най-интересните места и градове там са толкова близо до Сирия, че може би това ще е единствената причина, която би ви разколебала.

Ако мислите така, знайте, че не сте прави. Милионните градове Газиантеп и Шанлъурфа (Урфа), както и 900-хилядната прелест Мардин и по-малките Мидят, Харан и каменната Дара (турската Петра), са толкова пленителни и гостоприемни, че могат да ви накарат да забравите за морските перли на Турция и да стегнете багажа точно за земите на древна Месопотамия. Животът тук сега е абсолютно спокоен, магистралите и дори по-малките пътища са направо перфектни (все едно току-що са открити).

До 3-милионния Газиантеп (наричан е още Антеп) най-лесно се стига със самолет от Истанбул – 1200 км са. Градът расте като гъба. Строят се толкова много жилища в красиви квартали, които никнат буквално за месец, пълно е със заводи на световни фирми, а животът тук тече като в цветен турски сериал. Потапяйки се в града имаш чувството, че всички хора като че ли са на улицата – мъже, жени, деца, старци, кюрди и турци живеят, радват се и страдат заедно. И цялата тази вряща човешка маса живее върху древна земя, населена от няколко хилядолетия: почти няма империя, която да не е оставила следите си тук.

Може би и заради близостта до границата със Сирия (само на 80 км е Алепо) колоритът от различни хора те грабва изведнъж. Антепци не се притесняват от огромния бежански лагер наблизо до града – приели са съвсем спокойно всичко и живеят в мир.

Бързо забравяш политиката, защото само на няколко километра от града те връхлита Нейно Величество историята. По пътя не можеш да откъснеш очите си от хилядите маслинови дървета и засадените между тях дървета с шамфъстък – опрашването на двете култури им помага да растат по-бързо. Виждаш големият язовир Биреджик на река Ефрат, а точно там се намира и древният град Зеугма, построен преди около 2300 години. Оттук е минал Александър Македонски, неговият наследник Селвк I Никатор, а по време на Римската империя създаденият град Селвкия вече получава името Зеугма (означава мост). Това става някъде през 64 г. пр. Хр. След това историята изтрива Зеугма от страниците си, но затова пък легендите остават. Макар още в началото на XX век археолози да предполагат, че древната Зеугма може би се е намирала тук, разкопкитее започват чак през 1992 г. И изведнъж започват да се появяват мозайка след мозайка, една след друга по-изящни, всяка със сцена от гръцката митология. След като в началото на нашия век започва строителството на огромния язовир Биреджик, специалистите сериозно се опасяват разкопките и всичко, намерено в тях, да не се повреди или изчезне.

[modula id="3299963"]

Турската държава и частни дарители отпускат веднага 30 милиона долара, за да се построи голям музей в Газиантеп и безценните римски мозайки да бъдат пренесени там. Сега този музей казват, че е най-големият такъв в света, а перлата в него е една малка фреска зад дебело стъкло, която се е превърнала в емблема на Газиантеп. Лицето напомня на майсторството на Леонардо, а очите те гледат където и да се намираш в тази най-добре охранявана зала (все едно си пред „Мона Лиза” в Лувъра). Фреската не е цяла, наричат я „Циганката”. Макар други да казват, че това е момче, дори го оприличават на Александър Велики, но антепци знаят, че истината едва ли някога ще излезе наяве...

Разкопките по хълмовете на река Ефрат продължават, а работниците много внимателно разкриват нови мозайки, които мият с пясък и вода. Ако музеят на римските мозайки от Зеугма е в началото на Газиантеп, то в центъра на града на хълма най-отгоре има стара крепост, за която историята може много да разказва. Качиш ли се най-горе – виждаш целия град като на длан. Покрай хълма животът кипи с пълна сила. Недалече е и градската чаршия, която е пълна с народ, а в нея има и от пиле мляко. Сушени и пресни плодове и зеленчуци, ядки, подправки, медни изделия, красиви шалове, сапуни, бижута... А вкуснотиите им са наслада от най-високо качество. И навсякъде е този фантастичен шамфъстък – да, това е царството на зелените ядки. Тук можеш да похапнеш с кеф от най-вкусната баклава и то в най-старата баклаваджийница в света - „Гюллуолу”, създадена някъде през средата на XIX век. А като прибавим и задължителните сладкиши кадаиф и катмер, както и кафето с мирис пак на шамфъстък, разбираш, че се намираш в истинска ориенталска приказка.

На около 2 часа път от Газиантеп в посока към двумилионния град Шанлъурфа (Урфа) се намира археологическото откритие на XXI век Гьобекли тепе, което от миналата година е в списъка на ЮНЕСКО като част от световното културно-историческо наследство. Това е абсолютно мистериозно място - на поне 12 000 години. Твърди се, че е една от най-загадъчни структури, създадени от човека. Това са сглобени една за друга овални стени и колони или монолити, изрисувани предимно с животни. Градежът има кръгла форма. Колоните от камък напомнят на Стоунхендж в Англия, но тези в Гьобекли тепе са със 7000 години по-стари от него и с 4000 г. по-стари от пирамидите в Египет.

Чудният мегалит се извисява на около 300 м над планината, от където праисторическите хора са имали възможност да наблюдават стада диви животни, полета с ечемик, плодни дръвчета и плаващи в течащите наоколо реки мигриращи пернати. Според думите на немския археолог Клаус Шмид, който през 1994 г. започва отново разкопки тук (първите датират от 1963 г., когато американският археолог Питър Бенедикт определя хълма като вероятно неолитно селище) – това е истински рай, който вероятно е привличал голям брой ловци от Африка и Левант. И тъй като не е открил доказателства за хора, трайно населявали Гьобекли тепе, Шмид вярва, че това е сътворено от хора място, използвано за поклонение от безпрецедентен мащаб – първият храм в света, построен върху възвишение. Турското министерство на културата и туризма обяви 2019-а за година на Гьобекли тепе, а популярната актриса Берен Саат е негово рекламно лице.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм