Гьокче: Турция осигурява на България комфорта да посрещне спокойно Коледа

Турция осигурява на България комфорта да посрещне спокойно коледните и новогодишни празници, заяви пред „Дарик" турският посланик у нас Сюлейман Гьокче. По думите му в България няма проблем с бежанците.

„Виждам, че хората в България вече са в сезона за празнуване. Прекрасно е, но всъщност Турция ви осигурява този комфорт. Не смятам, че живея в една зона на удобство и комфорт за разлика от вас, с милиони бежанци. Може би звуча песимистично, защото гледам в една по-широка перспектива - това са войната в Сирия и Ирак, хаосът, който цари там. По мое мнение няма криза с бежанците в България. Знаете ли какъв е броят на бежанците и броят на хората, които търсят убежище в България?! 7000 е броят им".

По думите му в България няма бежанци, защото Турция е една сериозна страна: „Турция държи на думата и обещанията си и се позовавам на споразумението, което беше сключено през март между Турция и ЕС, което представляваше един пакет. В него имаше четири компонента, които трябваше да изпълни ЕС, които не бяха спазени напълно, независимо от факта, че Турция беше спазила своите обещания и поетите ангажименти".

На въпрос дали сега Турция ще спре да спазва ангажиментите си, той заяви: „Не мога да коментирам, просто не знам".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България