Гювечето - от нищо нещо

Има един непретенциозен кухненски съд, който може да спаси домакинята от всяко затруднение - керамичното гювече. В него се приготвят всякакви продукти - месо, колбаси, сирене, зеленчуци. И най-важното - можете да изкомбинирате това, което е останало в хладилника. За да не изсъхне ястието, гювечето трябва да се пече под капак или фолио в умерена фурна. Ако ще чуквате отгоре яйце, то се слага най-накрая при вече изключени реотани. Същото важи и за настъргания кашкавал. Поднася се горещо!

С кайма

46-1Необходими продукти:

500 г кайма

5 яйца

2 с.л. кисело мляко

1 средно голям картоф

1 филия сух хляб

1 домат

1/2 пакетче краве масло (60 г)

олио

черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Накисваме хляба във вода. Отцеждаме го и го натрошаваме. Обелваме картофа и го настъргваме на ситно ренде, отцеждаме го. Смесваме каймата, 1 яйце, киселото мляко, хляба, настъргания картоф, сол и пипер на вкус. Омесваме ги добре. Правим 4 топки от сместа. Поставяме ги в 4 намаслени гювечета, така че каймата да допира плътно стените им. В средата на каймата правим вдлъбнатина. Там слагаме 2-3 късчета обелен домат и бучка масло. Печем гювечетата 30 минути в силно загрята фурна. След това чукваме по 1 яйце във всяко гювече и допичаме до готовност.

С колбас

46-2Необходими продукти:

100 мл доматен сок или 4 домата (консерва)

200 г сирене

200 г гъби

2 кисели краставички

100 г колбас по избор (салам, кренвирш или друг)

олио

2 яйца

Начин на приготвяне:

На дъното на две гювечета капвате малко олио, след това слагате нарязаните домати или доматения сок. Прибавяте натрошеното сирене и нарязани на кубчета кисели краставички, гъби и колбас. Захлупвате с капачетата и слагате във фурната за около 30 минути на 200 градуса. 5 минути преди да стане готово, изваждате гювечетата и чуквате отгоре по едно яйце, след това връщате обратно във фурната (без капачетата) до изпичането на яйцето.

С няколко вида месо

46-3Необходими продукти:

2 ч.л. сол

4 щипки чубрица

2 щипки босилек

50 г масло

50 г сирене топено

50 г кашкавал

2 яйца

1 морков

1 глава кромид лук

1 шепа броколи

3 картофа

2 щипки черен пипер млян

2 стръка магданоз

1 червена чушка

2 парчета наденица или дебърцини

150 г пилешко месо

Начин на приготвяне:

Нарязваме пилешкото месо на малки късчета и го запържваме съвсем леко с малко подправка за пиле. Според индивидуалните предпочитания може да се запържат и другите продукти. В по-голяма купа смесваме нарязаните на кубчета картофи, чушката, моркова, броколито, кромида, дебърцините и пилешкото. Овкусяват се със сол, черен пипер, чубрица и босилек и се разпределят в гювечетата. Отгоре нареждаме по няколко тънки филийки топено сирене, чукваме по едно яйце, слагаме настърган кашкавал и маслото. След като се изпекат, се поръсват с пресен магданоз.

С пилешко и зеленчуци

46-4Необходими продукти:

300 г пилешки гърди

4 яйца

300 г кашкавал, настърган

3 домата

5 печени чушки, обелени

3 моркова

1 глава лук, нарязана на ситно

щипка сол, черен пипер, чубрица

Начин на приготвяне:

Измийте и почистете месото. Нарежете го на едри кубчета. Овкусете с черния пипер и солта. В тиган, загрят на средна температура, запържете пилешкото, докато добие златиста коричка. Нарежете лука на ситни кубчета. Доматите и чушките се нарязват на ситно, морковите се настъргват. Прибавете зеленчуците към месото. Нека да се готвят за около 7-8 минути или докато омекнат. Добре е доматите да бъдат добавени последни, за да не се скашкат. Овкусете с чубрицата, по желание добавете още черен пипер и сол, разбъркайте добре. Сместа се прехвърля в гювечета. Във всяко гювече се чуква по едно яйце и се слага да се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна. Минута преди да извадите гювечетата от фурната, поръсете с кашкавал.

Тюрлю гювеч

46-5Необходими продукти:

500-600 г свинско месо, може и овнешко или телешко

50-100 мл олио

3-4 глави лук

4-5 домата

4-5 чушки

1-2 патладжана

100 г бамя

4-5 картофа

100 г зелен фасул

1 ч.л. червен пипер

2-3 люти чушки

магданоз

сол на вкус

Начин на приготвяне:

Месото се нарязва на парчета и се посолява. После се слага в гювечета с капачета заедно с мазнината. В зависимост от това колко е мазно то, преценявате колко олио да добавите. Месото се пече на умерена температура, докато стане полуготово. Към него се прибавят червеният пипер и нарязаните зеленчуци. Картофите и лукът - на колелца, а патладжанът - на кубчета. Добавя се малко вода и отново се поставя във фурната. Гювечетата се посоляват и се пекат, похлупени с капачетата, докато зеленчуците омекнат, а после се отхлупват, докато картофите придобият златист цвят. След като ястието стане готово, към него се прибавя ситно нарязаният магданоз.

Пилешка кавърма

46-6Необходими продукти:

1/2 кг пилешко филе

2 глави лук

1 стрък праз

200 г гъби

1 морков

2 зелени чушки

3-4 домата

2 с.л. олио

сол, черен пипер

мащерка

Начин на приготвянe:

Месото се нарязва на средни по големина парчета, лукът и празът - на ситно, гъбите - на резени, морковът - на кръгчета. Всички тези продукти се задушават в горещото олио под капак за 10 минути заедно с подправките. След това се смесват с доматите, разбъркват се и се разпределят в две гювечета с капачета, които се слагат във фурната и ястието се пече на среден огън 40 минути.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме