Гюлен отрече да е отговорен за смъртта на посланик Карлов

Мюсюлманският проповедник Фетхулах Гюлен отхвърли обвиненията срещу себе си, че стои зад , както твърдят властите в Турция.

 В свое заявление, цитирано от агенция ТАСС, Гюлен обвини турското правителство, че иска да дискредитира оглавяваното от него движение. „Те (турските власти – бел. ред.) не могат да убедят света в тези обвинения“, посочва Гюлен по повод твърденията срещу него.

Посланик Карлов беше застрелян на 19 декември по време на изложба в столицата Анкара. Неговият убиец – 22-годишен полицай на име Мевлют Мерт Алтънташ, беше убит от силите за сигурност същата вечер.

Турският президент Реджеп Ердоган заяви в сряда, че според следствието убийството на Карлов е свързано с т. нар. Фетулахистка терористична организация (ФЕТО), както властите наричат мрежата от поддръжници на Гюлен.

„Този човек (Мевлют Мерт Алтънташ) е бил член на ФЕТО, няма нужда това да се крие. Мястото, където е израснал, и сегашното му състояние показват това. И трябва да се каже открито, че вътре в нашите полицейски структури, както и в армията, все още има членове на тази мръсна организация“, каза Ердоган по време на пресконференция в Анкара днес. Той също така посочи, че чистката на държавните структури от членове на ФЕТО продължава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят