Г-7 в очакване на нов трус от Тръмп

Срещата на най-развитите икономики започва утре

“Америка на първо място” може пак да се окаже препъникамък

С Меркел ще обсъжда зависимостта от руски газ

Дали президентът на САЩ Доналд Тръмп ще разтърси отново срещата на Г-7 - този въпрос вълнува анализатори и световни лидери в навечерието на форума на седемте най-развити икономики в света (Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония). Той започва утре във френския град Биариц.

На зададения по-горе въпрос повечето коментатори отговарят утвърдително, т.е. очакват Тръмп отново да изненада. Или, както казва Робърт Гътман от университета “Джон Хопкинс”, да се държи “като слон в стъкларски магазин”.

Преди две години в Италия форумът на Г-7 завърши с разногласия по темата за глобалното затопляне (в което Тръмп дълбоко не вярва). А миналата година благодарение на US президента срещата в Квебек, Канада, завърши с безпрецедентен раздор и без заключителен документ. Тогава Тръмп нарече канадския премиер Джъстин Трюдо “непочтен” на фона на търговските спорове и отказа да подпише общата декларация сред срещата на върха.

“Тръмп не отива на тези срещи като държавник, а като политик, който се бори за преизбирането си през ноември 2020 г. и се обръща единствено към своите привърженици”, посочва Гътман. От което следва, че мотото на US президента “Америка на първо място” може отново да обърка иначе изчислената до милиметър сценография на форума, както се полага на толкова ключови международни събирания.

Обявените днес от Белия дом теми, които ще разисква Тръмп в двустранните си срещи с лидери, не дават повод за спокойствие. С канцлерката Ангела Меркел ще се обсъжда зависимостта на ЕС от руския природен газ. Пред френския президент и домакин на форума Еманюел Макрон пък Тръмп ще повдигне въпроса за френския данък върху интернет гигантите, които основно са американски. Когато Париж обяви налагането му през юли Тръмп заклейми решението като “глупостта на Макрон” и заплаши да вдигне митата за френски вина.

 

Основна тема на форума са неравенствата

И пожарите в Амазония влизат в дневния ред

Бразилският президент реагира гневно

Домакинът на Г-7 Еманюел Макрон обяви днес, че в дневния ред на форума ще влязат и безпрецедентните горски пожари в Амазония, като ги определи като “международна криза”. С което ядоса бразилския си колега Жаир Болсонаро, който обвини Макрон, че има колониален манталитет.

“Нашата къща гори. Буквално. Амазония - белият дроб на планетата ни, който произвежда 20% от нашия кислород, е в пламъци”, написа трогателно в туитър Макрон.

Обявените преди това официално теми на срещата на Г-7 са под общия знаменател срещу неравенствата. Например борба с неравните възможности, с акцент върху преодоляването на неравенството между половете, предоставяне на достъп до образование и висококачествени здравни услуги.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят