Дават до 1 млн. лв. на производствени предприятия

Подкрепата могат да получат предприятия, произвеждащи храни. Снимка: Булфото

10-12% от кандидатстващите отпадат

Бизнесът и общините могат да кандидатстват за финансиране с общ бюджет от 10 млрд. лева по 9 големи програми. 197 са отворените процедури за кандидатстване за европейско финансиране в програмния период, който приключва 2020 г., отчетоха експерти в бранша.

Програмата за кандидатстване за финансиране на бизнеса с най-много отворени процедури е ОП “Иновации и конкурентоспособност” (ОПИК) – 24 броя. Конкуренцията е голяма, като статистиката показва, че 10,12% от кандидатстващите отпадат, заради технически грешки или липса на отговор в кореспонденцията. Броят подадени проекти до момента е 7613, а одобрените фирми са 2047, като 74% от програмата вече е с изчерпан ресурс.

Една от линиите на ОПИК е програмата, в която микро, малки и средни предприятия могат да подобрят производствения си капацитет, като получат финансиране от 100 хиляди до 1 млн. лв. или между 35 и 70%, според категорията и сектора. Подкрепата е за предприятия, произвеждащи храни, облекла, мебели, козметика и други. За да получи фирма финансиране по програмата “Подобряване на производствения капацитет в МСП”, има значение в кой регион е регистрирана. Фирмите в Югозападния регион ще получат до 70% финансиране, а тези от София, които имат доста по-нисък процент - 35-45%. Кандидатстването е до 21 май 2019 г.

През юни се очаква да бъде отворена процедурата за кандидатстване по “Стимулиране внедряването на иновации от съществуващи предприятия”, която е единствената, по която фирмите от сектор “услуги”, могат да кандидатстват.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции