Дават до 200 хил. лв. на стартиращи фирми

Експертите очакват да получат над 2000 проектни предложения

Финансират над 350 компании

Над 350 проекта на стартиращи компании ще бъдат финансирани по процедура “Насърчаване на предприемачеството” на ОП “Иновации и конкурентоспособност”, а безвъзмездната помощ за всеки един от тях ще бъде до 200 хил. лв. Това съобщи зам.-министърът на икономиката Александър Манолев в рамките на информационните дни по процедурата в Пловдив.

“Това е една от най-очакваните процедури за стартиращи компании, със значителен финансов ресурс от 67 млн. лв., а по нея ще могат да кандидатстват стартъпи в редица области на действие, които са създадени след 31 декември 2016 г.”, обясни зам.-министър Манолев. По думите му интересът към схемата е сериозен като през последната година активно са обсъждани с бизнеса всички изисквания по нея, за да бъде максимално полезна за българските стартиращи компании. “Надявам се и тези проекти да бъдат устойчиви – това наистина да бъде стимул за създаване на конкурентни български предприятия, които да генерират растеж”, подчерта Александър Манолев. По думите му очакванията на експертите са в рамките на кандидатстването да получат над 2 хил. проектни предложения. “Очаквам прогнозата на експертите да е вярна, защото колкото повече са проектите, толкова по-високо ще е и качеството на спечелилите финансиране”, каза още зам.-министърът.

Александър Манолев цитира и статистика за стартиращите компании в България, според която за последните 5 години са създадени около 2000 стартъпа. От предприятията, в които са инвестирали инвестиционни фондове, около половината все още съществуват, а 40% са получили последващо финансиране. “Това показва, че българските стартъпи са устойчиви и наистина се надявам, че с процедурата, която стартираме, ще дадем още един тласък за тяхното развитие”, допълни Александър Манолев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции