Дават европари за ремонт на басейни и студентски столове в университетите

Обновяват Тракийския университет с 3 млн. лв. от Брюксел

Промени в условията за кандидатстване по ОП "Региони в растеж" ще позволят на университети и други учебни заведения да обновят басейни, книжарници, студентски столове и зали, отдавани под наем с пари от Европа. Това съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Досега допълнителни постройки и обекти, които носят стопански приходи не подлежаха на финансиране по програмата. Вече учебни зали, което носят приходи и чрез отдаване под наем и търговски помещения в университетите ще могат да бъдат модернизирани с европари, но само ако се използват за външни събития максимум 20 на сто от работното им време през годината, обясниха от ведомството.

С проекти за обновяване и оборудване учебните заведения ще могат да кандидатстват и за помещения, в което се изпълнява стопанска дейност като книжарници и студентски столове. Условието за тях е те да заемат максимум 20 на сто от общата площ на университетите.

Тракийският университет в Стара Загора ще може да кандидатства за 3 млн. лв. от бюджета на ОПРР за обновяване на материалната база, осигуряване на съвременно оборудване и обзавеждане, допълниха от регионалното министерство. Срокът за подаване на проекта е 29 март.

До момента по процедурата за модернизиране на учебните заведения са сключени 13 договор на обща стойност 40,7 млн. лв.

В началото на годината МРРБ отпусна още 8 млн. лв. от ОПРР за ремонт на седем общински и държавни професионални гимназии в направленията ветеринарна медицина, горско стопанство и растениевъдство и животновъдство в Берковица, Две могили, Елхово, Нови пазар, Лозница, Професионална гимназия по облекло „Ана Май“ в Пловдив и Професионална гимназия по електроника и енергетика - Банско.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България