Дават на съд граничен полицай, "уреждал" на работа приятели срещу пари

Благоевградската окръжна прокуратура предаде на съд А. Ч. по обвинение в извършване на престъпление по чл. 283 от Наказателния кодекс – използване на служебно положение от длъжностно лице с цел незаконно набавяне на облага.

Обвиняемият А. Ч. бил полицай в „Оперативна държавна група“ на ГПУ – Златарево. В период от девет месеца през 2011 г. – 2012 г. в качеството на длъжностно лице, той използвал служебното си положение, в резултат на което набавил за себе си парична сума в общ размер на 9 000 лева.

Срещу сумата от 5 000 лева той обещал съдействие на конкретно лице за назначаването му на работа като граничен полицай в Регионална дирекция „Гранична полиция“ – град Кюстендил. За целта обвиняемият го уверил, че ще проучи възможността да кандидатства за работа, въпреки навършената възраст - 40 години, а по-късно го убедил, че това обстоятелство няма да бъде пречка. В продължение на три месеца, при срещи в Благоевград и в село Черниче, той давал разяснения какви документи следва да бъдат подготвени, а по-късно ги взел под предлог, че ще ги внесе от името на кандидатстващия и уверил, че обещаното е изпълнено. Поисканата от него сума за извършената услуга била получена на ръка и в брой.

На друг желаещ да стане граничен полицай обвиняемият Ч. също дал подробни разяснения за документите, които трябвало да подготви, занесъл бланки, обяснил и лично помогнал при попълването, а по-късно уверил жената, че те са внесени. В този случай полицаят на части получил сумата от 4000 лева.

Предстои да започне съдебен процес по делото. За този вид престъпление законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ до три години.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право