Дават на съд фирмен шеф за източване на ДДС

Дават на съд управител на фирма, възстановил ДДС в особено големи размери чрез документ с невярно съдържание

Окръжната прокуратура във Варна е внесла във Варненския окръжен съд обвинителен акт срещу управителя на „Мега метал“ ЕООД Христо Хр. 41-годишният мъж използвал документ с невярно съдържание за възстановяване на ДДС в особено големи размери – 28 413 лева, което е престъпление по Наказателния кодекс, съобщиха от пресслужбата на Апелативна прокуратура.

Като управител на търговското дружество подсъдимият Христо Хр. решил да се обогати, като получи без правно основание сума от държавния бюджет. Той използвал факта, че дружеството му „Мега метал“ ЕООД било регистрирано по Закона за ДДС и възстановил ДДС за фалшива сделка. За целта той подал невярна декларация в НАП.

Предстои делото срещу Христо Хр. да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание от 3 до 10 години лишаване от свобода и конфискация на част или на цялото имущество, както и да бъде лишен от право да заема определена държавна или обществена дейност или да упражнява определена професия или дейност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право