Дават ни касови бележки по мейла

При онлайн пазаруване ще получаваме електронни касови бележки.

Фискалните бонове може да се използват за гаранция

Правят регистър на електронните магазини

При покупки по интернет онлайн търговецът ще може да издава електронни касови бележки вместо хартиени. Това гласят промени в Закона за ДДС, които са пуснати от Министерството на финансите за обществено обсъждане.

Идеята е при продажба чрез електронен магазин фискалният бон да може да се генерира в електронен вид, да се запазва в паметта на фискалния апарат и автоматично да се предоставя на електронен адрес на получателя. В специална наредба ще бъдат уточнени подробностите като част от вариантите са потребителят да получава касовата бележка на имейла си или в приложение на мобилния телефон. Целта на промените е да се затегне контролът върху оборота при онлайн търговията. В момента най-често куриери доставят поръчаната стока по интернет, взимат парите в брой, но не дават касова бележка. Проверките на НАП показват, че много онлайн търговци крият оборот. Затова данъчните изискват информация от куриерските фирми какви суми получават за доставки с наложен платеж за да установят реалния оборот на онлайн търговците.

Ако при онлайн пазаруване за плащане се използва дебитна или кредитна карта, издаването на касова бележка не е задължително. Но за клиентите също ще бъде по-добре да получават фискален бон, защото той може да служи като гаранция за купената стока.

Друга съществена промяна в закона предвижда да се направи регистър на електронните магазини. Предложението е той да се поддържа от Националната агенция за приходи и да бъде публичен. По този начин всеки, който пазарува в интернет, ще може да провери в сайта на НАП дали даден онлайн търговец е легално регистриран. Така ще намалят възможностите за измами от нелегални сайтове еднодневки, които се създават само с цел да съберат пари от доверчиви клиенти с оферти за продажби на стоки и услуги на ниски цени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика