Дават повече отпуски и бонуси на варненските учители

По-дълъг платен отпуск, повече средства за работно облекло и за квалификация ще получават над 4500 варненски учители. Придобивките са заложени в новия 2-годишен Колективен трудов договор, който бе подписан от кмета на града Иван Портних и представители на синдикатите, Съюза на работодателите в системата на просветата и Сдружението на директорите в средното образование.

От екстрите ще се ползват работещите в детските градини, основни училища и гимназиите в община Варна. Учителите вече ще могат да ползват 57 дни платен отпуск годишно, а за работно облекло ще получават 430 лв.

По-високи от договорените в националния КТД ще са и средствата за лекторски час - от 6 до 7,50 лв., според учебното заведение. За всеки отработен час нощен труд възпитателите в общежитията ще получават добавка от 1,20 лв. Бонуси ще има и за педагогическите специалисти, които консултират деца и родители, а младите преподаватели, включени в системата за наставничество, ще получават месечно поне 65 лв. върху заплатата.

"Образованието безусловно е главен приоритет на община Варна, тъй като децата са най-ценният капитал за града ни, който гарантира развитието му в перспектива. Правим сериозни инвестиции в подобряване на материалната база, но най-важни за качественото обучение на децата са учителите. Затова Варна е една от малкото общини, която с подписването на този колективен трудов договор надгражда националната рамка. Вярвам, че всички придобивки са в полза на хората", каза кметът Иван Портних и благодари на социалните партньори за добрия диалог.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони