Дават социални жилища на ромите от Войводиново

Събарянето на незаконните постройки във Войводиново.

Областната управа в Пловдив се ангажира да предостави жилища на 50 от социалнослабите роми от село Войводиново, които след конфликта в селото са настанени временно в "Столипиново" при роднини. Това стана ясно на срещата в община Марица, на която бяха набелязани мерките за преодоляване на конфликта между българи и роми, предаде Радио Пловдив.

Кметът на община "Марица" Димитър Иванов посочи, че все още не ясно къде ще бъдат настанени ромите, но решението ще бъде взето утре от областният управител Здравко Димитров. "Ние нямаме социални жилища", каза след срещата кметът

Ромите не останаха удовлетворени от решението, защото искат да се върнат във Войводиново.

От НПО "Рома" Недко Асенов заяви, че очаква спешна намеса на държавата, за да бъде разрешен проблема с жилищата на ромите, останали без дом.

Напрежението във Войводиново ескалира отново след като в събота няколко ромски семейства се опитаха да се върнат в домовете си, като това провокира недоволството на жителите на селото и се наложи спешната намеса на полицията и жандармерията.

Протестите във Войводиново започнаха, след като в началото на януари двама роми пребиха военнослужещ. Веднага след това започна и акцията срещу незаконното строителство в махалата. До момента са съборени 19 опасни постройки в ромската махала, за други 17 са издадени заповеди, като 15 се обжалват в съда.

Кметът на община "Марица" Димитър Иванов допълни, че жителите на Войводиново са категорични, че няма да допуснат ромите да се върнат в селото. Той изрази надежда, че с намирането на жилища конфликтът ще се разреши.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България