Дават три минимални работни заплати и осигуровки за свободния сектор в културата

В сряда се взе важно решение от Министерски съвет по отношение на заетите в държавните културни институти относно техните трудови възнаграждения и осигуровки за 6 месеца. В рамките на държавния сектор подсигурихме в добър период хората да се чувстват спокойни. Това каза на извънреден брифинг културният министър Боил Банов.

На брифинга присъстват също министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, Люси Дяковска и Атанас Маев.

В свободния сектор от актьори, художници, танцьори и т.н. се прилага следната мярка за времето в извънредно положение плюс един месец след това, а именно ще се осигури по една минимална работа заплата, плюс осигуровките. Става дума за тези, които през миналата година са получавали до 1000 лв. на месец доход. Това не е социална помощ, а грижа в една тежка ситуация, както те трябва след това да се погрижат за нашия дух, каза министърът.

Разработваме и механизми за след извънредното положение, допълни той.

Възнамерява се да се увеличат бюджетите на творческите проекти, където ще се увеличат административните разходи на 25-30% , за да се създаде устойчивост. Ще се удължат и сроковете на тези проекти.

"Това не са социални помощи, това е подкрепа за нашия дух", каза Банов.

Министър Сачева заяви, че се очаква около 1200 души да бъдат подкрепени. Около 2 млн. и 700 хиляди лева ще струва това.

Ще се продължи програма "Мелпомена", която е на стойност 2 млн. лева. Тя е за около 230 работни места в държавните и общински театри, театрални, музикални и продуцентски къщи. Програмата е с Министерство на културата и Съюза на артистите.

1553 заявления са подадени вчера по програмата 60/40, каза Сачева. Част от тях са от творческия сектор, като общо са 22 015 служители.

Вчера има за втори пореден ден по-нисък брой регистрирани безработни - 4670, като 3385 са декларирали, че са загубили работата вследствие на кризата.

502 души са си намерили работа вчера, като общият брой става 11 033 души.

Общият брой безработни у нас са 72 000.

"В момента има възможност общините да кандидатстват, за да получат финансиране за патронажна грижа, което е за 40-45 000 души от населението. Около 22 000 души са тези, които ще получат топъл обяд.

1200 семейства ще бъдат допълнително изхранени по време на кризата, благодарение на дарения на правителството, служители на Министерството на труда и социалната политика и частни дарители", каза Сачева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България