Дават 150 хил. лв. за прогнозата (обзор)

НИМХ и БАН с 10 дни срок да се разберат от премиера Бойко Борисов

Кабинетът отпуска 20 млн. лв. за научни изследвания

Извънреден транш от 150 000 лева ще бъде отпуснат от министерството на образованието и науката (МОН) за Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Това стана ясно след извънредната среща при премиера Бойко Борисов, на която присъстваха още министърът на образованието Красимир Вълчев и представители на ръководствата на БАН и НИМХ.

До спешните разговори се стигна след като метеоролозите обявиха, че ще спрат работа, ако НИМХ не бъде изваден от шапката на БАН и не преминат към МОН. “Ако решение не бъде намерено, тогава ще търсим вариант как да подпомогнем дейността на Института, така че да не спре дейността му”, каза след срещата министър Красимир Вълчев.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски отбеляза, че за Академията е неприемливо механичното изваждане на един институт с цялата материална база и всички сгради, тъй като това може да доведе до излизане и на други институти.

Директорът на НИМХ проф. Христомир Брънзов обаче контрира: “Това, че можем да повлечем крак на други институти не виждам защо трябва да е нещо лошо. В крайна сметка не сме крепостни селяни в някаква страна, която вече я няма отдавна, така че нашата воля би трябвало да се приеме".

"Ние искаме да намерим общо решение – министър-председателят Бойко Борисов призова за това", обобщи разговорите Красимир Вълчев. И допълни, че идната сряда правителството ще гласува близо 20 млн. лв. допълнителни средства за научни изследвания. Те са за национални научни програми в различни сектори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България