Дават 300 хил. евро за луксозен апартамент

Много сделки има в района около Докторски паметник

Купуват жилища за ремонт

Жилищният пазар запази динамиката си през първото тримесечие на 2018 г., подкрепян от общото икономическо оживление и ръста на кредитирането. Сегментът на луксозните имоти също остана активен, но по-скоро задържайки инерцията от края на 2017 г., сочи анализ на консултантската компания за имоти от най-висок клас Unique Estates. Пазарът на луксозни имоти в България отбелязва умерено първо тримесечие на 2018 г. Като може да се откроят две основни тенденции. Първата е свързана с ограниченото предлагане на луксозни имоти, което лимитира и сключените сделки през 2018 г. Втората важна тенденция, е че на пазара на луксозни имоти под наем ефектът от българското Председателството на Съвета на ЕС беше изконсумиран още през миналата година, когато реално се сключиха сделките.

Интересът към покупки на луксозни имоти остава висок както за жилищни нужди, така и за инвестиция, но предлагането продължава да изостава. Причината е липсата на качествено ново строителство, което отговаря на нуждите на купувачите, както и ограниченият избор от жилища в централните райони на София. Тези фактори се очаква да доведат до продължаващ лек ръст на цените в луксозния сегмент, докато броят на сделките ще се запази около нивата от предходната година.

През първото тримесечие на 2018 г. пазарът на луксозни апартаменти остана активен основно в по-ниския ценови сегмент – до 300–350 хил. евро. Сделки се сключваха основно в централните райони на София и около Докторски паметник, като голяма част от търсенето е с инвестиционна цел.

Основното търсене в тези райони е на апартаменти в стари аристократични кооперации. Купувачите са основно хора със свободни капитали, които се интересуват от жилища за ремонт, в чието обновяване да инвестират и да ги препродадат впоследствие на по-висока цена.

“През последните години този тип покупки придобиха популярност сред хората, които търсят доходоносна инвестиция. Напоследък обаче изгодни предложения за продажба в тази ниша на пазара се появяват все по-рядко и това ограничава потенциала за сделки”, коментира Галина Грудова, старши партньор в Unique Estates.

Другият тип търсене на апартаменти в централната част на София е отново с инвестиционна цел, главно за отдаване под наем в придобилите през последните години популярност платформи от типа на Airbnb. Не липсват и покупки за жилищни нужди.

В по-ниския сегмент на луксозния пазар активни като брой на реализираните сделки през първото тримесечие на годината бяха и южните райони на София, около бул. “България”, както и кварталите по Витошката яка. Като там продажбите бяха основно на апартаменти с цел покриване на жилищни нужди.

 

В центъра цените са 2300 евро за квадрат

Отмина ефектът на българското председателство

При наемите пазарът се върна на обичайните си нива

Общата активност на пазара на луксозни имоти през първото тримесечие се запазва на нивата от миналата година както при продажбите, така и при наемите. Прогнозата на Unique Estates е за задържане на обема продажби заради недостига както на подходящи проекти в строеж, така и на парцели с добра локация за бъдещо строителство.

Годината започна с продължаващ ръст на цените на имотите в централните софийски райони, които вече се продават средно за 2300 евро/кв. м, като в района на Докторски паметник нивата са около 2700 евро/кв. м.

Обратно, засиленото предлагане на имоти под наем доведе до спад на цените спрямо миналата година. Тогава се наблюдаваше засилен интерес, особено към апартаменти в центъра на София, заради българското Председателството на Съвета на ЕС. Много от жилищата се наемаха предварително и това доведе до висока активност на пазара, която продължи до есента на 2017 г. През последните месеци обаче търсенето намаля до обичайните си нива. В същото време пикът на покупките с инвестиционна цел доведе до последващо пренасищане на пазара с оферти за наеми и така цените в много райони тръгнаха надолу.

Прогнозата на Unique Estates за 2018 г. е ограниченото предлагане да повиши леко продажните цени на пазара на луксозни имоти.

 

Слабо е предлагането на къщи по 500 хил. евро

Търсят ексклузивни резиденции

Искат поне 200 кв.м. с три спални и две паркоместа

В средния ценови сегмент на луксозния пазар – 500–800 хил. евро, сделките през първото тримесечие бяха значително по-малко. Причината е слабото предлагане на къщи и апартаменти, които отговарят на търсенето на купувачите, пише в анализ на консултантската компания за имоти от най-висок клас Unique Estates.

Според брокерите от Unique Estates изискванията към апартаментите в този ценови сегмент са да са с голяма квадратура – поне 200 кв. м, най-малко три спални с баня към всяка от тях, гардеробни, поне две паркоместа и хубава гледка. При къщите изискването е за модерна архитектура, голям двор и “умно” управление на имота.

За разлика от апартаментите обаче при къщите в този ценови клас се очаква по-балансиран пазар с излизането на няколко проекта за затворени комплекси в близките месеци. Те ще предложат както редови, така и самостоятелни къщи в кварталите по т.нар. Витошка яка – Бояна, Драгалевци, Симеоново и местността Камбаните.

Висок остава и интересът към покупка на ексклузивни къщи и резиденции, чиито цени обичайно надхвърлят 1–1,5 млн. евро. След силните сделки в този сегмент през миналата година обаче в момента предлагането е ограничено.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти