Дадоха на съд бивш кмет за документно престъпление

Районната прокуратура в Горна Оряховица на 8 март е внесла в съда обвинителен акт срещу бившия кмет на горнооряховското село Драганово Петър Суванджиев за документно престъпление.

Ексуправникът с три мандата ще отговаря пред Темида, че като длъжностно лице, в кръга на службата си съставил неистински официален документ. Той е уличен в оформяне на нотариално удостоверяване на подпис в пълномощно, на което бил предаден вид, че е съставено от Радка Бурнева. В документа Суванджиев удостоверил, че подписът в графата упълномощител е поставен лично от нея, което се оказало невярно обстоятелство.

Деянието било извършено по време на втория мандат на Суванджиев през август 2006 г. Радка Бурнева и Маргарита Якимова са сестри, а майка им Лилка Колева , която е покойница към момента на образуването и провеждането на досъдебното производство, живеела в Драганово. По това време Бурнева и Якимова живеели в Испания, като се прибирали в България от време на време и през август 2006 г. не били в България.

Колева и дъщерите и́ били наследници на ниви в землището на Драганово. По същото време, предприятието „Захарни заводи“ АД в Горна Оряховица предприело кампания по набиране на земеделски земи за обработване, като предоставяло по-висока наемна цена от останалите стопански субекти в района, занимаващи се с тази дейност. Свидетелят Илия Тихов бил упълномощен да набира земи в района на Драганово.

„Лилка Колева пожелала да сключи договор за наем на недвижимия имот, който бил съсобствен между нея и дъщерите и́. За целта, неустановено в хода на разследването лице съставило две неистински пълномощни. На едното бил предаден вид, че е съставено от Радка Бурнева и в него било записано, че същата упълномощава майка си с права по отношение на притежаваните от нея земеделски земи. Другото пълномощно било с идентичен текст, като на същото бил предаден вид, че е съставено от свидетелката Якимова”, пише в обвинителния акт срещу Петър Суванджиев.

В становището на прокуратурата се казва още, че на 23 август 2006 г. кметът, възползвайки се от правомощието си по чл. 83 от ЗННД, извършил нотариално удостоверяване на подписа, положен в пълномощното, което било от името на Радка Бурнева. Суванджиев удостоверил , че подписът в пълномощното е поставен именно от Бурнева, въпреки че същата не го била положила пред него, а и към датата на удостоверяването изобщо не била в България. По същият начин и при същите обстоятелства първенецът на Драганово извършил нотариално удостоверяване на подписа в пълномощното от името на Якимова.

„Техническата подготовка за удостоверяванията била извършена от Красимир Дикулаков – отчетник в кметството в Драганово. След извършените нотариални удостоверявания, бил сключен договор между „Захар инвест“ АД, гр. Горна Оряховица, представлявано от Румен Иванов и Лилка Колева, действаща лично и в качеството и́ на пълномощник на дъщерите и́.

До стопанската 2009/2010 г. имотът бил обработван от „Захар инвест“ АД, след което дружеството преотстъпило тази дейност на „Универсал-НВГ“-Долна Оряховица, като съответно били предадени всички документи за имота. Архивът съдържал сключения договор и пълномощните”, пише още в обвинителния акт.

През следващите години договорите за обработване на имота с новия арендатор били подписвани от Якимова, която получавала и дължимата рента по уговорка със сестра си. През април 2016 г. Радка Бурнева се прибрала в България и влязла в контакт с Виолета Георгиева – счетоводител в „Универсал-НВГ“.

Бурнева поискала да и́ бъде платена дължимата рента за всичките предходни стопански години, при което Георгиева и́ обяснила какви са били плащанията досега и и́ показала документите по повод обработването на имота, в това число и неистинското пълномощно. Бурнева установила, че пълномощното не е подписвано от нея, след което подала сигнал в РУ -Горна Оряховица и започнало разследване по случая. Пред разследващия полицай Бурнева заявила, че не е подписвала пълномощното и че по това време е била в чужбина.

В последствие било образувано досъдебно производство, като в хода на разследването били назначени графически експертизи, които установили фактът, че неверните нотариалните удостоверявания били извършени от Суванджиев. Оказало се още, че пълномощните не били съставени от Радка Бурнева и Маргарита Якимова и те са неистински.

При разпитите като обвиняем, Петър Суванджиев е дал обяснения по казуса, но не се е признал за виновен.

Предстои делото да бъде насрочено за разглеждане от Районния съд в железничарския град.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право