Дадоха на съд водач, използвал фалшива гръцка шофьорска книжка

Снимка: Архив

Районна прокуратура – Елена внесе в съда обвинителен акт срещу 30-годишен мъж. Обвинението срещу Димитър Д. е за това, че на 10 октомври миналата година на територията на община Елена, при управление на лек автомобил „Форд Ескорт” и извършена му полицейска проверка от младши автоконтрольор от Районно Управление на МВР - Елена, съзнателно използвал пред него неистински чуждестранен официален документ. Водачът показал пред униформените свидетелство за управление на моторно превозно средство, издадено на 24 юли 2015 г. от органите на Република Гърция, като за самото му съставяне не може да му се търси наказателна отговорност.

Обвиняемият не е придобил правоспособност за управление на МПС в България, нито в друга държава. Притежавал лек автомобил, работи като дървосекач на различни обекти в страната. През 2015 г. работил в Твърдица и от негови познати разбрал, че закупили от лице с име Митко от пловдивското село Първомай гръцки документи за управление на МПС, които били „истински“, без да са се явявали на курс и изпити и с тях шофирали безпроблемно колите си. Обвиняемият се срещнал с лицето в Шивачево, като Митко му казал, че гръцките свидетелства за управление на МПС, които той уреждал чрез КАТ Гърция били оригинални и му поискал снимка и сумата от 700 лв., за да го снабди с такъв документ.

На 10 октомври 2016г. обвиняемият потеглил за еленското село Тодювци, но бил спрян за проверка от полицейски автопатрул. На проверяващите обвиняемият представил гръцко СУМПС и униформенитего приели за истинско. Но поради липса на пожарогасител и аптечка в колата, те му съставили Акт за установяване на административно нарушение. В процеса на съставянето на акта разговаряли и обвиняемият заявил, че не може да пише. След проверката и съставянето на акта, водачът бил свободен да отпътува, но обстоятелството, че е неграмотен усъмнило проверяващите полицаи. Била извършена проверка и се изяснило, че ползваното от обвиняемия гръцко СУМПС не е истинско и не е издадено от съответните органи на Република Гърция.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право