Дадоха на съд мъж за кражба на пари от бус

Снимка: Архив

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 54-годишен мъж за кражба на пари от бус.

Обвинението срещу Иван И. е за това, че на 4 април 2016 г. на ул. „Магистрална” в старата столица, от товарен автомобил „Мерцедес Спринтер“, собственост на дружество от  Свиленград, в съучастие помагач, който не е установен, и чрез използване на техническо средство за отключване на ключалки, задигнал 4452 лева. Освен парите апашът отнесъл и мъжка чанта с 200 лева и вещи на обща стойност 422,40 лева, собственост на шофьора на буса. Общата стойност на плячката е изчислена на 4875,37 лева.

Иван И. е осъждан многократно за престъпления от общ характер, част е от активния криминален контингент, известен по линия кражби на вещи от МПС.

Обвиняемият пристигнал във Велико Търново с автомобил „Фолксваген Пасат“ заедно със съучастник. Имали информация за  графика и маршрута на товарният автомобил „Мерцедес спринтер“ собственост на търговско дружество и го проследили. Знаел, че събраните пари от заплатените доставки се оставят в буса и че няма алармена система. Когато товарният автомобил спрял пред склад на ул. „Магистрална“, обвиняемият и съучастникът му паркирали в близост  с пряка видимост към буса. В 11.35 часа Иван И. излязъл от автомобила, а помагачът му останал, за да наблюдава. Двамата поддържали постоянна връзка помежду си чрез мобилен телефон и хендс-фри устройство. Издебнали удобен момент, докато шофьорът бил до задната част на буса и се подготвяли за товарене на стоката и разговаряли с работниците от склада.

След като съучастникът му дал сигнал, обвиняемият се приближил до шофьорската врата и  видял през прозореца чантата, в която се намирали парите. Ловко, с техническо средство отвори вратата и взел чантата, след което бързо се оттеглил в междублоковото пространство. В същото време съучастникът му се върнал в автомобила и потеглил,  след което двамата се срещнали на  съседна улица.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право