Дадоха на съд рецидивист откраднал 7900 лева от манастир в Арбанаси

Районна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 44-годишен рецидивист откраднал пари на манастир.

Обвинението срещу, Емил И. е за това, че на 8 декември 2015 г. нахлул в манастира „Св. Никола“ във великотърновското село Арбанаси. Апашът се промъкнал в светата обител като взломил врата на спално помещение в жилищна постройка. За пъкленото деяние той използвал отвертка. Емил И. задигнал от монахиня 7900 лева, собственост на манастира.

Обвиняемияте осъждан с деветнадесет влезли в сила присъди за извършени престъпления. През 2013 г , докато изтърпявал ефективно наказание лишаване от свобода в Затворническо общежитие във Велико Търново се запознал със свещенослужител към БПЦ-храм „Три Светители“ от Горна Оряховица, който на доброволни начала посещавал затвора.

На 20 октомври 2015 г. обвиняемият отишъл при свещеникът и го помолил за помощ, защото не разполагал с никакви средства, нямал къде да живее и нямал какво да яде. Свещеникът се свързал със монахините от манастир „Св. Никола“ в Арбанаси и ги помолил при възможност да му осигурят храна и подслон, а при нужда, той ще им помага с работа в манастира. Двете монахини се съгласили да приемат обвиняемия в манастира. Емил И. се справял добре с работата, която му възлагали и не създавал проблеми. Докато пребивавал в манастира, забелязал, че в стаята си монахините кътат пари.

На 8 декември около 6 часа калугерките излезли от манастира, като в него останал само обвиняемият. Първоначално започнал да мете и постепенно се доближил до жилищната постройка, където живеели монахините. Решил да влезе в стаята и ако намери пари, да ги открадне. С помощта на отвертка разбил заключената врата, претърсил помещението и в чекмедже на бюро намерил парите, които взел. Веднага след като извършил кражбата, напуснал манастира без да уведоми никой.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право