Дадоха на съд шофьор, прегазил мъж на пешеходна пътека в Кресна

Снимка: Архив

Прокуратурата предаде на съд шофьор от Перник, който решил, че няма да спре на пешеходна пътека и прегазил възрастен мъж на пешеходна пътека в Кресна. Човекът издъхнал, а е пресичал на пътеката на главен път Е-79, заради която кресненчани години наред протестираха и получиха търсеното от държавата обезопасяване на зоната, която е най-критична за хората от града.

Въпреки това инцидентите не спират.

Обвиняемият Зиновиев е управлявал товарен автомобил Мерцедес натоварен със скрап, когато на а 12.01.2017 г. около 15:20 ч. по главния път в центъра на Кресна. Той се е движил със скорост около 40 км/ч., наближавайки кръстовище. Пътят бил прав и равен, а асфалтова настилка – мокра, но почистена от снега.

По същото време пешеходецът С.Ю. (на 75 години), придвижващ се с бастун, предприел пресичане по пешеходна пътека, непосредствено преди жп прелеза. В този момент товарният автомобил, управляван от обвиняемия, се намирал на разстояние от около 71 м. от преминаващия мъж. Въпреки че имал обективна възможност да възприеме навлизането му на платното за движение, водачът не предприел своевременно аварийно спиране на автомобила в своята лента. Вместо това той решил да заобиколи пешеходеца, като отклони посоката на движение на превозното средство наляво и навлезе в насрещната лента, без да има необходимост от извършване на такава маневра.

Възрастният мъж изминал разстояние от 3,6 – 3,7 м. по пешеходната пътека, когато Зиновиев предприел аварийно спиране, но не успял да спре камиона, в резултат на което пешеходецът бил ударен с лявата част на предната му броня.

След удара товарният автомобил спрял, а обвиняемият веднага слязъл и отишъл при лежащия на платното за движение пострадал С. Ю. Краката му и част от тялото му се намирали под предната броня на автомобила, в близост до предна лява гума.

Пострадалият поради тежкото си състояние още същия ден бил транспортиран в лечебно заведение в гр. София, където вследствие на получените травматични увреждания починал на 31.01.2017 г.

Становището на експертите е, че водачът е имал техническа възможност при скорост на движение от 40 км/ч на управляваното от него ППС да спре и да предотврати трагичния инцидент, ако не е допуснал закъснение в реакцията си по предприемане на аварийно спиране.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право