Далай Лама заяви, че наследникът му може да бъде открит в Индия

Духовният водач на тибетските будисти Далай Лама заяви, че е възможно, когато почине, неговият наследник да бъде открит в Индия, където той е живял в изгнание в продължение на 60 години, предаде Ройтерс, цитирана от БНР. И предупреди, че всеки посочен от Китай негов приемник няма да бъде уважаван.

Далай Лама, чието рождено име е Тензин Гяцо, заяви това, след като на 17 март тибетците в северния индийски град Дхарамсала отбелязаха 60-годишнината от неговото бягство от столицата на Тибет Лхаса, преоблечен като войник.

Той бяга в Индия след неуспешно въстание срещу китайското управление и оттогава работи за привличането на международна подкрепа на лингвистична и културна автономия на родината си.

Пекин, който поема контрола над Тибет през 1950 г., определя 83-годишният лауреат на Нобелова награда за мир като опасен сепаратист.

Коментирайки какво може да се случи след смъртта му, Далай Лама предположи, че ще има опит на Китай да наложи свой човек за негов приемник.

„Китай смята превъплъщението на Далай Лама за нещо много важно. Те имат повече притеснения от следващия Далай Лама, отколкото от мен“, каза духовният лидер. „В бъдеще може да видите двама Далай Лама, един от тук, от свободна страна, и един избран от Китай, на когото никой няма да има доверие. А това е допълнителен проблем за китайците. Това е възможно, може да се случи“, каза Далай Лама през смях.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят