Дамите в Помпей стрували две чаши вино

Везувий вдъхновява Данте Алигиери за измисления от него “Ад”

Жертвите на апокалипсиса се пръвърнали в статуи

Сред най-известните древни римски градове, по чиито улици можете да се разходите и днес е Помпей. Причината да бъде запазен за хилядолетията не е приятна. Животът в процъфтяващото градче в областта Кампания на съвременна Италия, бил внезапно прекъснат през 79 година след Христа от изригването на вулкана Везувий. Апокалипсисът станал причина за смъртта на хиляди, но пепелта от вулкана запазила града непокътнат през вековете.

Помпей бил град на богаташи и търговци. В Помпей можете да посетите типична римска вила и да се възхитите на запазените мозайки и рисунки по стените й, да видите каменните минимостове, по които се движили пешеходците, за да не изцапат дрехите си. Улиците били издълбани ниво под къщите, тъй като градът често се наводнявал. Можете да се възхитите и на античния Форум. Сред по-неприятните гледки са тези на мъртвите тела и домашни любимци, които пепелта от вулкана е превърнала в статуи.

В Помпей ще видите и първообраза на заведенията за бързо хранене. На улицата се изнасяли делви с храна и вино, от които се разсипвали ястията и питиета. И по-бедните можели да хапнат накрак. Докато богатите вечеряли обилно в своите вили.

Портата от пристанището водела направо към пивниците и публичните домове, за да могат чуждите моряци да оставят спечеленото в Помпей. И днес опашката от туристи пред тези “институции” са най-големи. Тълпите искат непременно да разгледат вулгарните рисунки по стените на един от публичните домове. За да ги открият в древността моряците се ориентирали по камъните, наподобяващи мъжки полов орган, поставени на видно място над тези сгради. Самите стаи за забавления са учудващо малки и тесни, а леглата в тях - каменни, за да не заспиват посетителите и бързо да остъпят ред на следващия мераклия. Дамите по това време били изключително евтини. Когато морякът поръчал и платил 2 чаши вино, му давали безплатен жетон за забавление.

Сред най-посещаваните места в Кампания освен Помпей е и неговият убиец – вулканът Везувий. Той се извисява на 1281 метра над Неаполитанския залив и от него се открива величествена гледка. Внушителният му колос обаче буди и страх у местните, тъй като вулканът все още е активен. Въпреки това животът в подножието му процъфтява, тъй като върху лавата и пепелта виреят не само успешно, но и богато всякакви земеделски култури. Според изследователите на Данте Алигиери именно Везувий с димящите и тлеещите си недра е вдъхновил поета за неговия “Ад”.

За да посетите вулкана, трябва да заплатите входна такса. Ако имате късмет, ще запечатате димящите недра на Везувий на снимка, а ако имате голям късмет - това няма да е последният фотос в живота ви. Като спомен от емоцията можете да си вземете картичка с печат от върха на вулкана, но за по-мързеливите такива се продават и в подножието на кратера, а цената е почти символична – около 1 български лев. От мястото можете да се сдобиете и с различни сувенири от лава, домашен ликьор от лимони – лимончело, както и куп вулгарни и закачливи сувенири.

Неписано правило е, че повечето търговски обекти и забележителности в региона са взети под крилото от мафията. В подножието на Везувий се крият огромни частни вили, принадлежащи на представителите на местната камора. Но те са зад дебели стени и толкова добре охранявани, че няма как дори да ги видите.

Камората, която се твърди, че е най-опасната престъпна организация в света, има и свои частни вулкани. Тях можете да посетите, срещу билет за входа. Част от димящите кратери са превърнати в естествени сауни, издълбавайки скалите почти до вътрешността ми. Серните изпарения в комбинация с топлината действали лечебно, особено на господата.

В района през древността римляните ловели ленивци, затваряли ги в продупчени делви, през които ги хранели и по време на походите си така винаги имали свежо месо. Затова наричали ленивците в делва и римски консерви.

Римският император го заменил като се отказал от три пъти по-големия Истрия

Октавиан Август откупил за себе си остров Капри

Имотите струват по 25 000 евро за квадрат

Остров Капри омагьосва всеки, които е стъпил на бреговете му от древността до сега. Просто няма вариант да не бъдете покорен от стръмните скали, малките улички, кръчмите около пристанището, лечебната миризма на цитруси, цветните градини и въобще духа на острова. Неслучайно римският император Октавиан Август дотолкова се влюбва в него, че предлага на неаполитанците да го разменят за три пъти по-големия по площ остров Иския. За негово щастие те се съгласяват, незнаейки, че по-голямото парче земя сред Тиренско море е всъщност вулкан, днес известен със спа центрове и невероятни градини. Че островът е невероятен, говори и фактът, че всеки ден 50 000 души решават да посетят Капри. Цените на хотелите тук са толкова високи, че за повечето хора да му се насладят остава именно възможността да пристигнат с ферибот от някой голям град на Ботуша като Неапол и Соренто.

Групата “Скорпиънс” посвещава на остров Капри песента си “Holliday” (Ваканция). На него незабравима ваканция през миналото лято прекараха и българският тенесист Григор Димитров и половинката му – американската певица Никол Шерцингер.

И докато почивката, макар и не по джоба на всеки, все пак е осъществима мечта, то да си купите дом на острова трябва да платите по 25 000 евро на квадрат. Неслучайно къщите са на богати хора като модните дизайнери Долче и Габана.

Затова и повечето туристи предпочитат да пристигнат с ферибота и да си тръгнат след няколко часа, след като се порадват на неповторимите гледки и тюркоазените морски води край Капри. Ако сте за ден там, не пропускайте да обиколите острова с лодка. Цената на пътешествието е 18 евро, като освен чудните скали и арки на острова, влизате и в няколко пещери с тюркоазени води. Ако платите още 13 евро и се качите на по-малка лодка, имате шанса да влезете и в невероятната Синя пещера. Обаче само ако времето го позволява, тъй като достъпът до нея е силно затруднен. При вълнение лодкарите отказват да позволят на туристите да видят красотите й, тъй като входът към пещерата е много малък, а за да влязат ентусиастите вътре се налага да лягат в лодка по двама. Ако не си падате по морските разходки можете да си позволите кратък шопинг, да опитате местните специалитети като типични равиоли с рикота или да вземете фоникуларето - “стръмният” трамвай към върха - и да погледнете острова от птичи поглед.

Строителството в курорта е забранено на 500 метра от брега

Джон Ленън обичал да летува в Бая Домиция

Районът се гордее с моцарелата си

През 70-те години на миналия век италианският курорт Бая Домиция си съперничел по слава, известност и богати посетители с остров Капри. Мястото било любимо за почивка на музикалната легенда Джон Ленън, на режисьора Микеланджело Антониони, както и на един от най-богатите представители на монархически родове - принц Шах Карим Ал Хюсейни Ага Хан. И на прочути художници и бохемски компании.

Днес Бая Домиция е позагубила малко от светския си блясък, но все пак остава предпочитан семеен курорт заради незастроеното море, плиткия му бряг, който ви позволява да се разхождате по дъното на Тиренско море до около 100 метра от чадъра си и боровите гори край ивицата. Всички хотели в Бая Домиция са на първа линия, но са отдалечени на минимум 500 метра от брега, защото такива са правилата. Така че за да стигнете до чадърите и шезлонгите на плажа преминавате през борови гори и поддържани цветни градини.

Римляните, които първи са открили красотите на това място, мислели тези борови гори за свещени. Селището било избрано за вилите на римските управници и богаташи, а край него минавал един от най-дългите пътища в империята - Виа Домициана.

Кампания е една от най-плодородните земи на Италия, а храната, изкуствата и хубавият живот тук са издигнати в култ. Местните се шегуват, че ако не си хапнете добре и не пиете чаша вино, готвачът в кухнята ще се разплаче, защото не е успял да ви накара да се чувствате добре.

Хората са изключително приветливи и освободени, а всеки италианец в региона пее поне като Тото Котуню. Дамите пък се гордеят с факта, че корените на ослепителната София Лорен са от Кампания. Мястото е известно с вкусните си плодове и зеленчуци.

Тук е и Меката на прочутото местно сирене моцарела, правено от биволско мляко по традиционна рецепта. Близостта с Тиренско море предполага и прясна риба и морски дарове. На плажа можете да си купите от преминаващите търговци сувенири, парео, дюшеци или пък да си поръчате разпускащ масаж за скромните 5-10 евро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл