Дамите на ГЕРБ – чаровни, умни, успяващи

„През последните месеци съм бил на над 100 срещи с различни формации на ГЕРБ, с цялото многообразии от наши симпатизанти из страната, но за пръв път проведох толкова смислен, експертно обоснован диалог с една красива аудитория” – това каза Жечо Станков – зам.-министър на енергетиката, в края на проведената кръгла маса на тема „Жените, бизнеса и Европа”, организирана от Жени ГЕРБ.

Кандидатите за евродепутати Андрей Ковачев и Жечо Станков се срещнаха с жени – бизнес лидери и общественички, в новото арт пространство на София Networking Premium Coworking Space. Събитието се водеше от Ирина Йорданова, председател на ЖГЕРБ-София, а сред участниците бяха: Ирена Соколова – председател на ЖГЕРБ в национален мащаб, Валя Чилова – председател на Предприемачи ГЕРБ, общинските съветници Михаела Иванова и Йоанна Драгнева, Ива Тодорова – Правителствени политики и регулаторна рамка в IBM, член на Борда на директорите на Американската търговска камара, Мариана Печеян – управител на крупното предприятие „Кентавър-ИЗ Динамика” (Дряново), председател на Организацията на жените мениджърки и предприемачи, Бистра Илиева – управител на фондация „Дарби”, Татяна Кметова – изпълнителен директор на Център за изследвания и политики за жените.

„Тук са дами, които са реализирали не само успешни бизнес практики, но и работят за европейската интеграция, за високите етични ценнности” – анонсира Ирина Йорданова.

В последвалия разговор Андрей Ковачев говори за сферите, в които досега е работил в Европарламента: достъп до равно здравоопазване на всички граждани в Евросъюза; защита на правата на българските граждани в Молдова, Украйна и Македония; Западните Балкани. Ковачев очерта приоритетните теми на ЕС: „Брюксел не ни упражнява диктат, ние решаваме как да управляваме медицинската си практика. Продължаваме да инвестираме в здравеопазването – електронното досие скоро ще стане задължително. Така, ако наш гражданин се разболее в Германия, там лекарите ще влязат в неговото електронно досие и ще могат да го лекуват адекватно. Основната европейска тема е да останем единни – да запазим ЕС. Разкъсването на съюза може да има сериозни последици – локални войни между съседни държави. Това не трябва да се допуска в 21 век. Много по-ефективно е да изпратим 17 депутати, които да се борят за правата ни в ЕП, отколкото да изпращаме войници. Нека цивилизовано да решаваме националните си въпроси, да преодолеем омразата. Другата голяма тема е свободата на медиите – в България няма цензура, но медиите непрекъснато търсят скандалното. Възрастните избиратели вярват на всяка дума, казана от екрана. Нека сме по-внимателни, когато говорим публично, хората се плашат от негативните новини – убийства и грабежи. Много е важно да се проявява критично мислене – публиката да изгражда своето мнение след проверка на информацията, да не приема безрезервно фалшивите новини”.

От своя страна, Жечо Станков разясни подробно акцентите в политиката на ГЕРБ в областта на енергетиката – как големите енергийни инвестиции влияят на икономиката ни и на всеки отделен човек: „Нашата енергетика е специфична – тя е миксирана от няколко източника: атомни, въглищните и водни централи, плюс зелените източници. Една от зададените цели от ЕС е до 2020 г. България трябва да има 16 % потребление от зелени източници. В момента ние имаме 19,2 %, т.е. преизпълнили сме изискването. Вятърът и слънцето обаче са непостоянни източници. Целият свят в момента се стреми да изобрети устойчив резервоар на енергия. За да имаме постоянно ток и топла вода, ние регулираме системата с работата на въглищните и водните централи. В тях са вложени милиарди за пречиствателни станции.

Диверсификацията за доставката на газ е много важна. Ние сме зависими от доставчиците на природен газ – работим в посока да имаме избор. През 2016 г. направихме първия интерконектор към Румъния. Започваме такъв с Гърция. Скоро от Азербайджан през Турция и Гърция ще стига газ до България с високо качество и добра цена. Дори да спре потокът от Русия, ние ще имаме други доставчици. Бизнесът, държавата и общините трябва да си сътрудничат – по норвежка програма през миналата година дойдоха 15 милиона евро към 32 общини за отоплителни инсталации за болници, детски градини, училища и старчески домове. Тези проекти бяха изпълнени прекрасно. Започваме да реализираме нои проекти: улично осветление, геотермална енергия за оотопление на сгради в над 150 общини. Предстои програма за „умни сгради”: сградите сами ще си произвеждат енергията за поддръжка. От 2016 г. газоразпределителните дружества са оторизирани да газифицират домакинства по европрограма, която поема 30 % от инсталацията и 100% от присъединяването. Премиерът е категотиричен, че газовата ни независимост трябва да е приоритет”.

Валя Чилова говори за дейността на Предприемачи ГЕРБ и за проблемите на топлофикационните дружества, подкрепяйки газовата диверсификация.

„В офисите на ГЕРБ навсякъде работят жени. Все още ръководните кадри са повечето мъже, но зад тях стоят експертизите и ежедневната работа на жените в ГЕРБ. Вижда се, че сред кандидатите за евродепутати блестят няколко изключителни дами. Това е факт и в неправителствения сектор. Създаваме индикативни списъци с проекти за необходимостите, които имат фирмите, университетите, общините. Много българи се завръщат тук и мечтаят да работят в просперищите сектори на икономиката” – каза Ирена Соколова.

Ива Тодорова представи дейността на IBM за приложението на европейски политики, които изискват емплементиране в родното законодателств: регламента за защита на личните данни, директивите за авторските права, приложението на изкуствения интелект. Бизнесът трябва да се съобразява с директивите на ЕС: „Единността на Европа е важна за тази регулация – защото тя трябва да работи на предвидима основа. Европейският и американският бизнес трябва да отговори на предизвикателствата, които идват от изток. ЕК зададе правната рамка за разработване на политиките за изкуствения интелект. След 10 години това ще бъде ежедневие за всеки от нас”.

Андрей Ковачев представи дейността на „Кентавър-ИЗ Динамика” (Дряново), който той е посетил: „Заводът произвежда 14 000 различни вида инструменти, чието производство се изнася за САЩ. Той е образец за високотехнологична база – от социалистическо предприятие до модерна система – роботизирано производство. На всички продукти пише „Made in Bulgaria”, дейността на завода поддържа града жив” – каза Андрей Ковачев.

За приоритети в образованието говори Бистра Илиева – управител на фондация „Дарби”.

Следете Trud News вече и в Telegram
Избори 2023. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика