Данаил Кирилов: БСП цели да дестабилизира изборния процес

СП цели да дестабилизира изборния процес, изказа мнение председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов от ГЕРБ по БНР. Днес левицата ще внесе в парламента проект за решение за откриване на процедура за нов състав на ЦИК. Кирилов увери, че предложението ще бъде обсъдено.

„Това е провокация към изборния процес. Това е предложение в последния момент. Цели се да се дестабилизира изборният процес. Очевидно се търсят партийни оправдания за евентуални загуби в предстоящите избори", каза Кирилов.

Изтичането на мандата на състава на ЦИК съвпада със старта на изборната процедура по европейските избори. Ако се прецени така и то със съгласието на всички парламентарни групи, ще започнем такава процедура. Но нека се има предвид, че каквито и професионалисти да избираме, един новосформиран орган няма да има опита, няма да има готовността, няма да има и времето, за да подготви тези избори“.

Чрез тази провокация на БСП се цели и да се въведе участието на президента, което е неясно в кодекса „Мая Манолова“, подчерта още депутатът и добави:

„По закона „Манолова“ парламентът избира само председателя, зам.-председателя и секретаря на ЦИК. Всички други членове, още 20 души, се назначават с указ на президента“.

„Бяхме подложени на едно правно предизвикателство с необяснените процедурни правила през 2014 г. При всички положения сега се търси конфликт пред тяхното прилагане, а не добросъвестност“, смята Кирилов.

„Този ЦИК не е назначен по никакъв начин от нас. Той беше назначен по време на 42-рия парламент, когато управляващите бяха БСП. Защо те се отказват в този момент от собствения си ЦИК – за да саботират процеса“, добави той.

По думите му това няма да е първият случай, в който се удължава мандата на един орган. Мандатът на изборен орган продължава до момента, в който се извърши новия избор, а органът по избора е парламентът и е негово право да реши кога, обясни депутатът от ГЕРБ.

Кирилов отрече да имат разногласия около това кои хора да наследят представителите на партията в ЦИК. По думите му нямат никакво основание за укор към сегашните членовете на Комисията.

Данаил Кирилов бе категоричен, че не се отменя правото да се обжалва решение с касационна жалба: „Това е откровена лъжа. Няма и промяна на подсъдността. Има прецизиране по отношение на производството, така че да се преодолеят досегашни проблеми. … Не за пръв път административните съдилища разглеждат изборни дела. Това пък би помогнало да се съберат по-бързо доказателствата и съдът е по-близо до жалбоподателя в този случай“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика