Данаил Кирилов: Кандидатите за главен прокурор трябва да бъдат номинирани от съдебната система

Снимка: Архив

Не ми е известно Емил Радев да е кандидат за главен прокурор. Това каза в интервю за предаването „Тази сутрин” правосъдният министър Данаил Кирилов. Кандидатът за евродепутат на ГЕРБ Емил Радев беше посочен като кандидатурата на ГЕРБ за наследник на Сотир Цацаров от лидера на „Движение 21” Татяна Дончева в интервю за bTV.

„От такъв маниер на говорене ми се струва, че някой иска предварително да го включи и така да отпадне възможността за реално участие. Не може кандидатът за главен прокурор да има политически нюанс, привкус, адресат и т.н.”, коментира Кирилов.

Министърът на правосъдието се отказа от правото си да номинира кандидат за главен прокурор. „Смятам, че кандидатурите трябва да бъдат номинирани от съдебната система. Освен това една подобна кандидатура веднага ще бъде атакувана, че това е кандидатурата на управляващото мнозинство”, допълни той. И предупреди, че ако процедурата по избор на наследник на Сотир Цацаров се изкриви, си запазва правото да се намеси. Въпреки огромното желание на една малка група хора да героизират Лозан Панов, предложениият механизъм за контрол на тримата големи в правосъдната власт, не цели да удари него, заяви Данаил Кирилов.

Той отново коментира и отпадането на мониторинговия доклад за България, след като преди седмица заяви, че е готов да подаде оставка, ако до края на мандата на тази ЕК наблюдението не бъде свалено. „Каузата за отпадане на мониторинговия доклад за България не е само моя кауза, а на цялата държава. Тази кауза беше възприета от всички евродепутати в досегашния европарламент, включително беше подкрепена и от настоящия вицепрезидент, когато беше евродепутат. С оглед времето, което изпълнявам длъжността министър на правосъдието, залагам себе си за постигането на тази цел и смятам, че няма друг начин да заявя, че ще работя добросъвестно за постигането на тази цел, освен да заявя, че ако мониторинга не отпадне, аз бих си подал оставката”, обясни министърът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България