Данаил Кирилов: Като гражданин мога да кажа, че освобождаването на Полфрийман е необосновано

Снимка: Архив

Австралиецът е бил наказван няколко пъти в затвора, като едно от провиненията му може да се тълкува като опит за бягство

Като гражданин мога да кажа, че решението в настоящия момент по отношение на Полфрийман е необосновано. Това каза министърът на правосъдието Данаил Кирилов по време на брифинг в ресорното ведомство относно предсрочното освобождаване на излежаващия 20-годишна присъда за убийство австралиец Джок Полфрийман .

„В такива случаи би следвало съдът да представи задълбочено своите мотиви. Смятам, че решаващият съд ще обясни вътрешното си убеждение за редуцирането на присъдата”, каза още той.

Кирилов поясни, че предсрочното освобождаване на австралиеца е условно, което означава, че при нарушение на закона, той ще доизлежи присъдата си. Министърът посочи, че позицията на затворната администрация е била отрицателна и на двете инстанции в съда. „Нашето твърдение е, че в законово съобразения срок е имал дисциплинарно нарушение, което е пречка да се упражняват привилегии като намаляване на присъдата”, каза той.

Когато на правосъдния министър беше напомнено, че е вносител на текстовете, чрез които Джок Полфрийман ще стане свободен човек, Кирилов подчерта, че законът е бил променен заради решения на Европейския съд по правата на човека.

Заместникът-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов пък разкри, че по време на престоя си в затвора австралиецът е бил наказван, като едно от провиненията му може да бъде тълкувано като опит за бягство. „Моето впечатление е, че може би има някакви позитивни прояви в личността на този човек, но той не се е поправил”, подчерта проф. Проданов. По думите му съдебният състав в Софийският апелативен съд е посочил, че заради заличаване на наказанията, поради давност или награди, Полфрийман се води ненаказван, но сред тях има такива за „опасни действия спрямо надзорно-охранителния състав и действия, които са били изтълкувани като опит за бягство”.

Заместник-министърът посочи още, че второто провинение е било в началото на изтърпяването на присъдата. Проф. Проданов отбеляза, че и през лятото на миналата година Полфрийман е имал наложени дисциплинарни наказания, които са пречка за упражняване на привилегии, свързани с намаляването на присъда.

Заместник-началникът на Централния софийски затвор Десислав Трайков, на когото, излизайки от затвора Полфрийман благодари , уточни: "7 листа отрицателни становища съм написал за Полфрийман, в които съм изразил мнение, че не следва да бъде освобождаван предсрочно".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право