Данаил Кирилов: Нямам съмнения, че системата за случайно разпределения на дела е била манипулирана

Кадър от БНТ

Нямам съмнения, че тази пробита система за случайно разпределение на делата е била достъвана неправомерно и е била манипулирана. Много са възможностите, хипотезите. Това би следвало да се установи от разследването. С подобна SQL инжекция е атакувана и Националната агенция за приходите, само че там атаката е била успешна. Това заяви пред БНТ правосъдният министър Данаил Кирилов.

"Образувано е досъдебно производство, споменавахме какви действия би могъл да предприеме наблюдаващият прокурор. Възможно е да се установи дали има пробиви", каза той.

Коментирахме в детайли, изслушахме експертите на дружеството изпълнител на тестовете. Имаме задълбочена информация, надявам се да не сме засегнали обществения интерес, голяма част от дебата беше публичен, каза Кирилов.

Той допълни, че експертите са уверили, че от страна на разработчика не са открили данни за злоупотреба, но по думите му тази система е внедрявана почти на коляно, много пъти си е сменяла концепцията за формата и за нейното интегриране с другите информационни продукти в системата.

Този разработчик е получил възможност да приложи въпросния продукт, който от всички доклади и протоколи по-скоро създава усещането, че се е действало на парче, каза още правосъдният министър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България