Данаил Кирилов: Предложихме разделяне на страната на 240 едномандатни избирателни района

ГЕРБ са предложили разделяне на страната на 240 едномандатни избирателни района, които да бъдат определени от президента Румен Радев. Това каза депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов пред БНТ по повод предложението на партията за въвеждане на мажоритарна система на гласуване.

"Предложили сме разделяне на страната на 240 едномандатни избирателни райони. Това е сериозно деление, свързано с изборния процес и промяната в системата. То предполага и извършването на райониране. По този въпрос ние продължаваме да поддържаме позицията районирането да се извърши от орган, който е максимално отдалечен и обективен спрямо участниците в политическия процес. Предложихме това да се извърши от президента на Републиката. Разбира се не непременно лично и непосредствено, тоест той може да ползва цялата администрация на държавата, включително служба ГРАО, Националния статистически институт, ЦИК. Те могат да използват целия държавен ресурс, но решението следва да бъде негово. Ние предвиждаме районите да са в България, да няма едномандатни райони извън страната.", обясни Кирилов и допълни:

"Предложили сме по-модерния и гъвкав способ на гласуване. Разчитаме вече да имаме в чужбина електронно гласуване. Ако го имаме, тогава имаме възможност за адекватен подбор. Това ще премахне необходимостта да се изпращат в чужбина 240 различни бюлетини. Би следвало там да има алтернативните способи за гласуване."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика